Janov se mění k lepšímu, tvrdí litvínovská radnice

24. únor 2011

Před dvěma roky se severočeský Litvínov vydal cestou nulové tolerance vůči problémovým obyvatelům města. I když postupuje krok po krůčku, už dnes jsou některé změny patrné.

Už třetím rokem musí počítat problémoví obyvatelé Litvínova s nulovou tolerancí ze strany úřadů i policie. Ve městě se pravidelně provádí namátkové kontroly domů a heren. Město si hlídá taky přistěhovalce, kteří v minulých letech směřovali hlavně do problémového sídliště Janov.

Situace v Litvínově se podle radnice se pomalu ustálila, přesto se vloni podařilo odhalit více než 150 hráčů na výherních automatech, kteří pobírají sociální dávky. „Navyšuje se počet zájemců o služby terénních pracovníků, ať už je to pomoc s bydlením nebo finanční situací. Přibývá i zájemců o výkon veřejné služby, kteří stojí o to, aby jim zůstaly zachované sociální dávky,“ uvedla Petra Lafková vedoucí sociálního odboru litvínovské radnice.

Městská policie chce letos spolu s úředníky pokračovat v nepravidelných kontrolách janovského sídliště, potvrdil její ředitel Martin Klika. „Jde nám o to aby se tam situace nezhoršovala,“ říká. Strážníci podle něj monitorují i drogovou scénu a hlídají projevy extremismu.

Obyvatelé Litvínova, které jsme oslovili, si myslí, že situace ve městě se změnila k lepšímu. Přesto podle nich stále není ve městě bezpečno, hlavně ve večerních hodinách. „Večer vůbec nechodím ven, bojím se,“ uvedla jedna z dotázaných.

autor: Eva Holá
Spustit audio