Je super být magor ‒ nechal se slyšet jeden za závodníků extrémního běhu kolem Ústí

14. srpen 2016

Drsné překážky, které raději obejdete. Vytvořila je příroda a nebo vymysleli, chce se říci, zlomyslní lidé. Například úkol zaplavat si v Labi, vyšplhat do extrémně strmého kopce a podobně, to všechno v úžasné scenérii labského údolí u Ústí nad Labem. Takový byl Magor Race (12. a 13. 8.) neboli běh pro magory po okolí Ústí nad Labem.

Překonat své síly, nástrahy přírody a hlavně celý závod ve zdraví dokončit si vyzkoušela necelá padesátka závodníků. Akce se dělila na dva závody ‒ noční a denní. Noční trasa byla kolem 15 kilometrů a běžcům jí znepříjemňoval déšť a tma. Na náročnou cestu se vydalo jedenáct závodníků, do cíle dorazilo jen deset.

Trasa denního sobotního závodu se od nočního lišila, stejný zůstal jen start a cíl ‒ přeplavání řeky Labe. Na start denního závodu přišlo 21 závodníků, z toho i 5 odvážných žen. Podle plánu ne ně čekalo 12 kilometrů, u některých se toto číslo ale vyšplhalo až na 22 kilometrů.

MAGOR RACE kolem Ústí nad Labem

„Magor Race je extrémní přírodní překážkový běh. Jde o to, že účastníci překonávají to nejhorší, co jde ‒ příroda kolem Ústí skýtá nástrahy v podobě těch nejtěžších překážek, které si dokážete představit,“ vysvětluje pořadatel Jiří Omaník a dodává: „Ale vždycky také chceme podpořit nějaký charitativní účel. V Děčíně to byl spolek Andělé bez křídel, v Ústí Plamínek naděje.“

Jako první do cíle v obou závodech doběhl Robert Žáček. „Je to neskutečný zážitek, obrovský zápřah, fakt prostě náročné. Místo dvanácti kilometrů jsem naběhal skoro dvacet a to jen kvůli nějakému vtipálkovi, který přeznačil trať,“ vysvětluje závodník.

„Je to super být magor,“ vtipkuje jeden ze závodníků a přiznává, že alespoň pro něj bylo nejtěžší vylézt po kamenech a kládách do kopce ‒ po čtyřech.

MAGOR RACE kolem Ústí nad Labem
autor: Martin Dušek
Spustit audio