Jeden z nejstarších a největších smrků v národním parku České Švýcarsko vyvrátila vichřice

7. listopad 2017

Jeden z nejstarších a největších smrků v národním parku České Švýcarsko padl za oběť vichřici z předminulého týdně. Objevili ho strážci, kteří se postupně dostávají přes spadané stromy do lesů uprostřed samotného parku. Odborníci ze správy parku teď chtějí přesně určit stáří stromu. Bude ve stovkách let.

„Tento smrk měl 46 metrů a kousek, a byl to jeden z největších smrků, který v Labských pískovcích máme. Na německé straně nedaleko odtud je u Křinice smrk, který má výšku 53 metrů a stáří je téměř 400 let. Stáří tady toho stromu zatím odhadujeme na něco přes 200 let,“ říká strážce národního parku a fotograf Václav Sojka. „Obvod kmene má určitě přes 3 metry,“ doplňuje další míru mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Na padlého velikána se v nejbližší době chystají dřevorubci s motorovými pilami i odborníci, kteří chtějí zjistit přesné stáří stromu.

„Máme domluveno, že z toho uděláme výřezy, které pak použijeme pro naše výstavní účely. Tolik takhle zajímavých starých smrků tady nemáme,“ dodává Tomáš Salov.

Národní park České Švýcarsko teď zvažuje vyhlášení zákazu vstupu do lesů. „Neměl by ale platit moc dlouho,“ uklidňuje Salov.

Vyvrácený smrk
autor: dap
Spustit audio