Jedna z ústeckých středních škol chce přilákat nové studenty vlastním minipivovarem

24. listopad 2014

Hodně netradiční způsob, jak přitáhnout děti ke studiu chemie, vymysleli na Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem. V suterénu školy zřídili minipivovar. Pivo v něm budou vařit přímo studenti. Ti spolu s učiteli budou také jediní, kdo bude školní pivo pít.

„Oni budou dělat vlastně úplně všechno sami. Tzn. od začátku, my jim přivezeme suroviny, slad, chmel, vodu a kvasinky. No a to bude všechno. Dostanou recepturu a všechno bude na nich,“ popsal výrobu studentského piva zástupce ředitele školy Jan Rotenborn.

Vařením piva chce škola přilákat zájemce o studium chemie. Minipivovar má výrobní kapacitu 200 litrů piva. Zpočátku recepturu dodal profesionální sládek. Studenti by ale měli také experimentovat.

„Necháme na studentech, aby začali také něco vymýšlet. Protože si říkáme, že každý sládek má svou vlastní recepturu. Snaží se tomu pivu dodat duši, aby se lišilo od ostatních, takže předpokládám, že naši studenti vymyslí třeba úplně nový druh piva,“ těší se Rotenborn.

Minipivovar v Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala

Pro pořádek dodejme, že vařit se bude na zdejší škole výhradně nealkoholické pivo. Minipivovar je umístěný v přízemí školy, v biotechnologické laboratoři vznikal dva roky a stál více než 1,5 milionu korun, které škola dostala z dotace.

Pivo, které se tady uvaří, se tady také vypije. Doplňuje ředitel školy Michal Šidák: „To pivo, které uvaříme, může být určeno pouze pro naší vnitřní potřebu, takže není určeno k prodeji nebo k výstavě. Spíš bude určeno k tomu, aby žáci měli možnost vyhodnocovat výsledek své práce.“

Na vaření piva a jeho ochutnávání se těší hlavně studenti. Například studentka druhého ročníku Kristina Suchanová: „Na obojí se těším asi stejně, protože vaření, naučím se něco z chemie. A ochutnávání, na to kdo by se netěšil, že jo…“

O tom, že půjde o oživení výuky, nepochybuje ani Kristinina spolužačka Lucie: „Rozhodně to bude od učení zábavnější a bude to uvolňující, ten pivovar.“

A na ochutnávání a hodnocení piva se těší i pedagogický sbor, který se staví do role degustační komise.

První várku školního piva chtějí tady na Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem uvařit ještě letos.

autor: Jan Beneš
Spustit audio