K lidem z okolí Úštěku se dostane záchranka dřív, má ve městě novou základnu

14. leden 2014

Úštěk na Litoměřicku má nově záchrannou službu. Ústecký hejtman spolu s ředitelem záchranné služby přímo ve městě slavnostně otevřeli novou základnu, která sídlí v požární stanici. Díky tomu se dostane zdravotnická pomoc k pacientům rychleji.

„Dojezdové časy v rámci Úštěku a dalších oblastí byly časy hraniční, což bylo 20 minut. Určitě je to zlepšení v rámci dojezdových časů zhruba o deset minut,“ vysvětluje hlavní důvod, proč nová základna vznikla, záchranářka Petra Jelenová.

Hned první případ potvrdil, že postavit nové výjezdové místo, byl dobrý nápad. „První výjezd který byl, tak byla cévní mozková příhoda a k pacientovi bylo dojeto v krátkém časovém limitu, takže úspěšnost byla 99%,“ komentuje zásah záchranky Jelenová.

V Úštěku jsou záchranáři už týden a za tu dobu museli vyjíždět zhruba k 10 případům. Mezi nimi i k dopravní nehodě na velmi frekventované silnici mezi Litoměřicemi a Českou Lípou. Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček ale doufá, že případů, u kterých budou muset záchranáři zasahovat, bude co nejméně.

„Myslím, že tady budou mít zdravotníci kvalitní prostředí a hlavně bych byl rád, aby ho využívali k takovým těm klasickým zásahům, i když tady máme vysoce frekventovanou silnici, že tam těch zásahů bude minimum,“ věří hejtman.

Záchranáři nebudou jezdit jen k případům z pomezí ústeckého a litoměřického okresu, ale budou také pomáhat kolegům z Libereckého kraje.

„Zasahuje především například v Kamenickém Šenově, kam nám jezdí sanitka z České Kamenice a tady se dá očekávat, že budeme zasahovat například v obci Blíževedly nebo Kravaře,“ vysvětluje Petr Bureš z krajské záchranné služby.

Záchranáři sídlí v Úštěku, spolu s hasiči, v tamní požární stanici.

„Řešili jsme takové provozní problémy, třeba parkování, abychom jim nepřekáželi,“ říká velitel úštěcké požární stanice Daniel Šrámek.

Záchranářka Petra Jelenová se na společnou spolupráci s hasiči těší: „Určitě, pokud tady dojde k nějaké havárii, tak to bude jenom přínosem.“

Vedle provozních věcí je ale potřeba se poznat trošku osobněji. „Na kafe už tady byli, seznamování je důležité,“ dodává velitel hasičů v Úštěku Dan Šrámek.

Teď už jen zbývá hasičům i záchranářům popřát co nejméně vážných událostí.

autor: bach
Spustit audio