Kadeřnictví z akce Daruj vlasy Česko už má vlásenkářku i příjemkyni první paruky

6. květen 2016

Děčínské kadeřnictví, které začalo jako první v republice stříhat vlasy na paruky pro onkologické pacienty, už našlo svou vlásenkářku. Kadeřnice už mají také vytipovanou první klientku, která paruku z darovaných vlasů dostane. Za dva měsíce darovalo v Děčíně své vlasy 35 lidí.

V kadeřnickém salonu v Děčíně začali jako první s projektem Daruj vlasy Česko. Stříhají tu zadarmo klienty, kteří svoje vlasy darují. Za dva měsíce tu nashromáždili dvě a půl kila vlasů, ty delší než 20 centimetrů použijí na výrobu paruk a ostatní prodají do výkupu. Za utržené peníze zaplatí vlásenkářku.


Do projektu Daruj vlasy Česko už se zapojily tři další kadeřnice ‒ z Chomutova, Mostu a z Rumburku.

„Vlásenkářku máme, je to studentka jedné pražské řemeslnické školy, přímo vlásenkářství… Jmenuje se Míša Holá,“ vysvětluje majitelka salonu Kateřina Hronková.

Michaela Holá se do projektu zapojila s radostí: „Mně se prostě líbí, že je to pro lidi, který to potřebují. To je na tom asi to nejhezčí, když jsou ty lidi spokojený.“

Výroba jedné paruky jí zabere až měsíc, podle způsobu provedení. Její cena se může u toho náročnějšího modelu vyšplhat až na 17.000 korun. Michaela si ale takové peníze za paruku, která potěší nemocné lidi, říkat nechce. „Náročnost nebudu řešit, za práci na paruce to bude 10.000 korun,“ potvrzuje Michaela Holá.

Kadeřnictví už si dokonce vyhlédlo první klientku, která novou paruku dostane. „Teď momentálně jsme ve fázi, kdy čekáme na naši pacientku, která zde darovala vlasy a druhý den sama podstoupila chemoterapii. Teď je ve fázi, kdy jí opravdu není dobře, takže čekáme ještě týden, pak odcestujeme za Míšou, kde jí změří hlavu a vyrobí jí paruku,“ popisuje Kateřina Hronková.

Darovat vlasy může každý, kdo je má zdravé, delší než 20 centimetrů a má-li je barvené, tak jen ve světlých tónech. Poslat je může také poštou, a to přímo do kadeřnictví v Děčíně, které projekt Daruj vlasy Česko zaštiťuje.

autor: dap
Spustit audio