Kamionová doprava na Děčínsku mění směr. Kamiony totiž nyní nemohou odbočit směrem na Jílové

27. květen 2015

V Jílovém u Děčína se dočkali klidných nocí bez průjezdů těžkých kamionů. Dopravci ale z uzavření silnice první třídy, která je hlavním tahem na Liberec a Karlovy Vary, radost nemají. Za zákaz průjezdu kamionů může jednak oprava vodovodu a kanalizace v Libouchci, který je kousek za Jílovým, ale třeba i ovčí můstek, který se nachází v Děčíně v místě napojení na Teplickou ulici. Ten už totiž těžkou kamionovou dopravu neunese.

Jeho opravy byly sice nedávno kvůli nedostatku financí posunuty, kamiony nad 19 tun tu již ale mají v tuto chvíli průjezd zakázán. Značka, která zakazovala průjezd těžké kamionové dopravy je na těchto mostcích už řadu let. Do teď ji ale řidiči v podstatě ignorovali. Problém byl do této chvíle v tom, že řidiči se o zákazu průjezdu dozvěděli těsně před mostkem a neměli šanci se otočit. To by se mělo v půlce června změnit.

Na omezenou nosnost by měly upozorňovat značky v Děčíně nebo Libouchci tak, aby řidiči mohli odbočit na objízdnou trasu a přibudou i upozornění na dálnici. Hlavním důvodem omezení bude oprava třech mostků přímo v Jílovém. Dá se v tuto chvíli předpokládat, že kamiony se na tuto trasu nevrátí asi dva roky.

Obyvatelům na Děčínské Teplické ulici i v Jílovém a dalších obcích kolem se tak zřejmě ulevilo a ještě uleví. Dopravcům se ale prodraží jízdné. Silnice I/13, na které je teď řada oprav, je totiž silnicí první třídy a tak na ni kamiony prostě patří. Jde taky v podstatě bohužel o improvizovaný dálniční přivaděč.

Ten totiž v Děčíně chybí a tohle byl pro dopravce nejrychlejší a nejlacinější způsob, jak se na dálnici dostat. Teď z Děčína pokračují po Ústecké ulici podél Labe. Ta se přitom také opravuje, stejně jako Kamenická ulice, kterou musí kamiony používat při cestě z nebo do Liberce. V Děčíně tak minimálně do podzimu bude platit, že to řidiči nejen kamionů budou mít opravdu těžké, stejně jako obyvatelé Ústí nad Labem, kde kamionů výrazně přibyde.

autor: Iva Zítková
Spustit audio