Klasické pobočky České pošty nahrazují v menších obcích na severu Čech tzv. Pošta Partneři

24. únor 2017

Na severu Čech ubývají klasické pobočky České pošty. Mizí hlavně v menších obcích a v horských oblastech. Na místo nich vznikají pobočky Pošta Partner. Provozují je buď samotné obce, nebo místní podnikatelé. Loni jich vzniklo na území kraje jedenáct.

„Být Pošta Partner pro mě znamená, že těm lidem tu službu tady poskytnu, protože nevím, kam by jinak chodili,“ říká Danuše Seifertová, majitelka malého krámku s potravinami v Nové Vsi v Horách na Mostecku.

Před tím, než si otevřela svůj obchod, pracovala na poště 27 let. Když jí pak pošta oslovila, aby se stala Pošta partnerem, souhlasila.

„Přijímám zásilky, podávám balíky, inkaso. Týká se to i karet, lidé si tu mohou vyzvednout i vložit peníze, zaplatit telefony, složenky... Prodávám známky, pohledy,“ vypočítává Danuše Seifertová, co všechno v rámci poštovních služeb nabízí.

Pokud by tyto služby nenabízela, museli by lidé z Nové Vsi v Horách za poštovními službami dojíždět do 11 kilometrů vzdáleného Litvínova.

Zaplatit složenku přišla do místního krámku i Marie Smetanová: „Jsem spokojená, že nemusím do Litvínova, protože autobus pro důchodce stojí 25 korun dolů a pak znovu 25 korun nahoru. Sice je to občas nějaká koruna navíc, ale zase ušetříte, že nemusíte do toho Litvínova.“

Marie Smetanová chodí do místního krámku často nakupovat, poštovní služby využívá převážně při placení nájmu: „Když platím nájem, nebo když potřebuji třeba známky, dopisy. Je to takový příjemný pocit, že to tady je. Člověk ví, že se má kam obrátit.“

V Ústeckém kraji funguje už 33 Pošta Partnerů

Kromě Nové Vsi v Horách funguje Pošta Partner i v nedalekém příhraničním Brandově. V loňském roce vzniklo na území Ústeckého kraje 11 nových Pošta Partnerů. Celkem jich je v kraji 33, nejčastěji v obcích na Lounsku.

Od ledna letošního roku mohou nově využívat této služby například v obci Pátek na Lounsku nebo v Brozanech nad Ohří na Litoměřicku. Podle ředitelky České pošty pro severní Čechy Olgy Sykové pošta nezrušila v žádné obci svou pobočku bez toho, aby předem nezajistila fungování poštovních služeb.

„Řešíme to většinou tak, že se domluvíme buď s místní samosprávou, nebo se snažíme vyhledat nějaký podnikatelský subjekt, který nám pomůže s provozováním té služby. V případě, že neuspějeme, tak pobočku nezavíráme a fungujeme dál.“

Naposledy, v roce 2015, Česká pošta v Ústeckém kraji uzavřela pobočku v Ředhošti na Litoměřicku. Sousední pobočka v 5 kilometrů vzdálených Mšených Lázních proto rozšířila provozní hodiny.

autor: Jan Beneš
Spustit audio