Knihovna v Ústí nad Labem nově půjčuje tablety a elektronické knížky

Z několika stovek elektronických knih mohou ode dneška vybírat čtenáři Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. Během pár minut si je mohou prostřednictvím webových stránek knihovny stáhnout do svých zařízení. Knihovna půjčuje i dva tablety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablet (ilustrační foto)

Tablet (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Těch knih je několik stovek. Patří tam i nejžádanější knihy jako třeba Stoletý stařík, Analfabetka od Jonase Jonassona nebo Vyhnání Gerty Schnirch od Kateřiny Tučkové,“ láká na nabídku knihovny Martin Pečiva.

Výhodou e-knih je to, že jeden titul může mít víc čtenářů najednou. Určitou nevýhodou pak technika. „E-knihy lze číst pouze na čtečkách e-reading.cz a na zařízeních, které mají operační systém Android nebo IOS pro Apple,“ vysvětluje Pečiva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústecká knihovna nově půjčuje tablety a elektronické knížky a tablety. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Gabriela Hauptvogelová

Od chvíle, kdy čtenář kliknu "tuhle knihu chci" k tomu, kdy si ji bude moct přečíst, to podle něj trvá asi 5 minut.

Čtenáři si takhle můžou půjčit dva tituly najednou. Výpůjční doba e-kmih se od klasických ale liší. „Výpůjční lhůta je omezená na 21 dní. Ten soubor vám automaticky zmizí z vašeho zařízení, takže už není možné ho dál spustit,“ popisuje Pečiva.

Další novinkou je ode dneška půjčování tabletů. Knihovna má zatím ale jen dva. I proto není podle Jitky Houžvičkové pro všechny.

„Buď pro seniory, nebo pro lidi se zdravotním postižením, také si ho tu můžou půjčit různí pedagogičtí odborníci nebo ze sociálních služeb a půjčovat je svým klientům. Jsou tam různé aplikace, které se dají přizpůsobit různému postižení, zrakovému, sluchovému nebo ztížené motorice.“

iPady půjčuje knihovna na 14 dní. „Pokud nebude zarezervován, tak si tu dobu můžete 2x prodloužit,“ doplňuje Houžvičková. Lidé ale musejí při půjčení tabletu ze Severočeské vědecké knihovny počítat s tisícikorunovou kaucí.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme