Komunální volby v Ústeckém kraji oslabily pozici zavedených stran. Dařilo se hlavně hnutí ANO

V komunálních volbách v Ústeckém kraji se povedl výrazný volební výsledek hnutí ANO 2011. To zvítězilo například i v jinak silné baště občanských demokratů v Litoměřicích. I když v tomto městě ANO vyhrálo, bude míst sedm mandátů v zastupitelstvu, tedy stejně jako ODS. Velmi výrazný volební výsledek zaznamenalo ANO také v Lovosicích, kde volby vyhrálo se 40 procenty hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Hnutí Andreje Babiše zaznamenalo vítezství i v krajském městě Ústí nad Labem. Získalo 26 procent hlasů a 12 mandátů. Druhé skončilo hnutí PRO Ústí s osmi mandáty a třetí sociální demokracie, která ve městě vládla poslední čtyři roky. Ta obsadí jen pět míst v zastupitelstvu.

V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu Ústí nad Labem mají pět míst ještě komunisté, tři ODS a po dvou TOP 09 a Ústecké fórum občanů.

K většině v zastupitelstvu vítěz potřebuje nejméně ještě dalších sedm hlasů. Lídr hnutí ANO 2011 Josef Zikmund chce co nejmenší koalici:

„My chceme jednat s každým, ale je otázka, zda má cenu jednat s někým, kdo má nízký potenciál. Tam bychom pak museli uzavírat troj nebo čtyřkoalice. Do toho bychom se nechtěli pouštět.“

Nejvíc zastupitelů v Děčíně bude z hnutí ANO 2011. Do křesla jich usedne 7. Sociální demokraté, kteří byli dosud v Děčíně nejsilnější stranou, přišli o zhruba 5 procent hlasů a dva mandáty - teď jich mají šest. Stejný počet zastupitelů má i Volba pro město, která obhájila téměř stejný volební výsledek, jako před čtyřmi lety.

V zastupitelstvu budou mít své zástupce i občanští demokraté, kterým ze sedmi křesel zbyla čtyři. Tři posty získali komunisté a jeden TOP 09. Volby poznamenala historicky nejnižší volební účast, která lehce přesáhla 30 procent.

Těsným vítězem voleb v Lounech je ČSSD, která stejně jako hnutí Ano obsadí v devětadvacetičlenném zastupitelstvu pět křesel. Po čtyřech mandátech získali KSČM a Unie pro sport a zdraví.

Po třech zastupitelích budou mít v novém zastupitelstvu TOP 09, ODS a Volba pro město. Zbylá dvě místa obsadí kandidáti Koalice pro Louny. K volbám v Lounech přišlo více než 33 procent voličů.

Těsným vítězem voleb v Chomutově je hnutí Pro Chomutov, které získalo osm mandátů. Stejně jich má ČSSD a hnutí Ano 2011. O dvě křesla méně má KSČM, zbylých pět mandátů získalo hnutí Nový Sever. K volebním urnám v Chomutově přišlo 27,5 procent voličů.

Volby 2014. Volební místnost na radnici v Mšeně | Foto: Radek Duchoň

V Teplicích po šesté vyhrála volby ODS. Letos poprvé ale není její vítězství tak výrazné, aby mohla lázeňské město vést sama. Naopak se může stát, že Jaroslav Kubera poprvé od roku 1994 neobhájí post primátora a stane se opozičním zastupitelem.

„S výsledkem jsme samozřejmě spokojeni, je to nejlepší výsledek mezi statutárními městy v České republice, žádné statutární město takového výsledku nedosáhlo,“ komentuje dlouholetý primátor Teplic z ODS Jaroslav Kubera výsledek voleb.

Přestože ODS v Teplicích vyhrála a v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu obsadí osm křesel, nemá Jaroslav Kubera důvod k oslavám. Výsledek ODS totiž není tak výrazný, aby se strana obešla bez koaličních partnerů. Podle Kubery za to může nečestná předvolební kampaň konkurenčních stran:

„Díky tomu, jak špinavá kampaň to byla, to bylo něco, co jsem za 25 let od roku 1990 nikdy nezažil.“

S kým bude Jaroslav Kubera a ODS jednat o případné koalici ještě není jasné: „Budeme vyjednávat s partnery a uvidíme, jak to dopadne.“

Přibližně kilometr od magistrátu a pracovny Jaroslava Kubery v bytě jednoho z činžovních domů se skutečně slavilo. Koalice Volba pro Teplice složená ze Strany Zelených, KDU-ČSL a kandidátů bez politické příslušnosti získala coby nováček ve volbách šest mandátů, je po ODS druhou nejúspěšnější stranou. Její lídr Jakub Mráček dlouhodobě bojuje v Teplicích proti hazardu. Teď chce spojit koalici proti Jaroslavu Kuberovi:

„Snažíme se jednat o koalici bez Jaroslava Kubery. To, o co se snažíme, je čtyřkoalice Volba pro Teplice, ANO 2011, ČSSD a TOP 09. Existuje i jiná varianta, a to je varianta koalice s ODS, ale tam bychom trvali na místě primátora.“

V Mostě vyhráli volby Severočeši před Sdružením Mostečané Mostu. Hnutí Severočeši Most získalo v Mostě 18 mandátů v zastupitelstvu. Druhé Sdružení Mostečané Mostu obsadí 10 křesel.

Podle lídra Severočechů Most, bývalého primátora Vlastimila Vozky, rozhodne o budoucí koalici průnik volebních programů:

„Jsem nadšen a jsem strašně spokojený. Průnik volebních programů a obsazení vedení města bude předmětem koaličního jednání.“

V mosteckém zastupitelstvu bude mít 6 mandátů hnutí ANO 2011, 5 komunisté, a po třech ODS a ČSSD.

Volby v Litoměřicích vyhrálo hnutí ANO 2011. V těsném závěsu skončili občanští demokraté, kteří získali shodně jako ANO sedm křesel v zastupitelstvu.

Tři mandáty mají komunisté. Strana zelených, ČSSD, Sport a zdraví Litoměřice a Severočeši Litoměřice získaly shodně po dvou zastupitelích. Po jednom mandátu má TOP 09 a KDU-ČSL.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Ústí nad Labem | Foto: Český rozhlas

Sledujeme ONLINE: Hlasy jsou sečteny, začínají povolební vyjednávání

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme