Kriminalisté objasnili jednu z nejrozsáhlejších sérií loupežných přepadení v Ústeckém kraji

9. únor 2015

Litoměřická policie dopadla dva muže, které podezírá se série loupežných přepadení. Podle vyšetřovatelů vyloupili 12 čerpacích stanic, dvě herny a zastavárnu. Hlavní pachatel způsobil škodu za půl milionu korun během několika týdnů.

Na černobílém videozáznamu je mladá prodavačka zastavárny, která na výzvu muže v kukle vykládá na pult obsah pokladny. Muž pak pult svižně přeskočí, zkontroluje, jestli dostal všechno a i s lupem odchází.

Byly to poslední peníze, které se mu podařilo ukrást. Policisté ho totiž obratem dopadli díky tipu jednoho z kolegů, který si v civilu jeho podivného chování všiml.

Na kontě má mít muž podle vyšetřovatelů kromě zastavárny také loupežné přepadení 12 čerpacích stanic a dvou heren. Podle kriminalisty Romana Kočího se většina lupů udála v Litoměřicích během posledních třech měsíců. Na loupení byli dva. Muži postupovali profesionálně. Používali několik různých aut, loupili i v Praze, byli vždy maskovaní.

„Pachatel si předem přepadení čerpacích stanic vytipoval. V jednom případě ležel v trávě 3 hodiny, pozoroval dění na stanici a pak provedl samotné vloupání,“ popisuje Roman Kočí.

Hlavní pachatel se policistům přiznal a vysvětlil i to, co ho k loupežím vedlo.

„Hrál výherní hrací automaty, předpokládám, že se jednalo o gamblera,“ vysvětluje Kočí.

Policisté při jeho zadržení zjistili, že zbraň, kterou prodavačky ohrožoval, byla plynová pistole. Vypověděl, že měl pokaždé v komoře náboj a v případě komplikací byl zbraň připraven použít.

Celková škoda je půl milionu korun. Podle vedoucí územního odboru Litoměřice Heleny Pšeničkové je takhle rozsáhlý případ loupeží spíš výjimečný.

Na vyšetřování se podílela asi stovka policistů. Mladší muž, který vytipovával místa loupeže, bude souzen za účastenství a vyšetřován je na svobodě. Hlavnímu pachateli hrozí za několikanásobnou loupež od dvou do deseti let vězení.

Spustit audio