Kriminalisté v Mostě loni řešili nejméně případů za posledních 10 let

4. květen 2016

Kriminalita za loňský rok klesla v Mostě nejvýrazněji za posledních deset let. Ještě před třemi roky ale patřil Most na republikový vrchol v nárůstu kriminality. Situace se podle policie začala zlepšovat poté, co do Mostu přišli noví policisté. V ulicích si jich všimli i obyvatelé města.

„Je to lepší, cítím se tu bezpečněji. Chodí hodně policisté, víc to hlídají, jezdí tady furt,“ všimla si častějších pochůzek policistů v ulicích Blažena Drobná z Mostu. Před pěti lety jí ukradli přímo před domem auto. Dnes už takový strach nemá.

Častěji vídá ve své ulici muže v uniformě i Venuše Radiláková a je za to ráda: „Tak vidíte přes den, že chodí. U nás v ulici už jezdí i autem, si myslím, že si to hlídají. A jsou takoví milí, když se zeptají, tak jim člověk odpoví, tak jsou takoví příjemní ti policisté.“

Meziročně klesl loni počet trestných činů spáchaných na Mostecku o více než 12 procent. Jde o nejvyšší pokles za posledních deset let. Podle šéfa mostecké policie Jiřího Volprechta stojí za příznivou bilancí zvýšení počtu policistů.

„Po roce 2013, který znamenal historické maximum nápadu trestné činnosti, jsme posílili o 29 policistů a všichni tito policisté jsou v přímém výkonu služby, tedy v ulicích.“

Pomáhají kamery i změna pravidel výkupu kovů

Nejvíc ubylo krádeží a násilných trestných činů. Podle policistů je to zvyšujícím se počtem městských, ale i průmyslových kamer v obchodech i bytových domech.

Velký vliv na snížení krádeží pak měla podle Jiřího Volprechta změna pravidel výkupu kovů: „Určitě nám pomohla legislativní opatření v oblasti výkupu kovů, to jsme zaznamenali jako pozitivní záležitost.“

Podle policistů přibývá agresivního chování

Strážníci v Mostě také zaznamenávají méně případů vandalství, rušení nočního klidu a jiných přestupků. Přibývá ale agresivního chování.

„Zaznamenali jsme mírný pokles přestupkového jednání, nicméně víc událostí, které strážníci řeší, souvisí s opilstvím a verbálními útoky. Ti lidé jsou víc agresivní než v minulých letech,“ konstatuje mluvčí Městské policie v Mostě Ilona Kozlová

Problém s agresí a vulgárními nadávkami nemají jen strážníci, záchranáři a řidiči autobusů a tramvají, ale i samotní policisté.

„I vůči našim policistům se zejména pachatelé trestné činnosti chovají mnohdy velmi agresivně a zaznamenali jsme větší počet útoků na úřední osobu, agresivního jednání vůči policistům,“ konstatuje šéf mosteckých policistů Jiří Volprecht.

Most letos získá necelý milion korun na prevenci kriminality. Mimo jiné přibydou nové kamery u vjezdů do města a prodlouží se činnost asistentů prevence kriminality.

autor: Jan Beneš
Spustit audio