Kubera má dost podpisů pro prezidentskou kandidaturu. Zatím ale ještě počká

21. červenec 2017

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera oznámil, že má dostatek podpisů od senátorů na to, aby mohl kandidovat v prezidentských volbách. Senátor za ODS řekl serveru iDNES.cz, že jeho kandidaturu podpořilo patnáct senátorů z klubu ODS, ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO.

„Zajistil jsem si potřebné podpisy senátorů. Mám jich víc, než je zapotřebí. A ještě další senátoři mi to podepíšou,“ řekl iDNES.cz Kubera. Na kandidaturu stačí deset podpisů senátorů.

Kubera se prý rozhodne, zda bude kandidovat, na poslední chvíli. „Dosavadní kandidáti mě neoslovují, stále čekám, že se objeví ještě jiní kandidáti, zejména po volbách do Poslanecké sněmovny,“ uvedl senátor.

Jaroslav Kubera je zároveň starostou Teplic, v čele města stojí od roku 1994. Do Senátu byl poprvé zvolen v roce 2000. Loni na podzim byl zvolen do krajského zastupitelstva Ústeckého kraje.

Na prezidenta České republiky může kandidovat každý občan ČR starší 40 let, jehož kandidaturu podpoří podpisem buď 50 tisíc občanů, 20 poslanců, nebo 10 senátorů.

Funkci prezidenta chce příští rok obhajovat Miloš Zeman. Kandidaturu už oznámil například také podnikatel a textař Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Zatím posledním oznámeným uchazečem je bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek.

autor: iROZHLAS.cz
Spustit audio