Kvalitu vody na některých koupalištích v Ústeckém kraji zhoršilo teplo

23. červen 2017

Horké počasí a minimum srážek začalo ovlivňovat kvalitu vody v přírodních koupalištích v Ústeckém kraji. Mírně zhoršenou kvalitu vodu odhalily rozbory hygieniků v jezeře Chmelař na Litoměřicku, s kalnou vodou musí lidé počítat také v Chabařovicích a Varvažově na Ústecku. Vyplývá to z výsledků měření, které 22. června zveřejnila Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem.

Kvalita vody v jezeře Chmelař u Úštěku se zhoršuje už od začátku sezony. Podle výsledků měření z tohoto týdne může koupání působit citlivým lidem potíže. „U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat,“ uvádějí hygienici. Voda v jezeře je kalná a jsou v ní řasy.

Se zakalenou vodou a zvýšeným obsahem fytoplanktonu musí lidé počítat také na koupališti v Chabařovicích na Ústecku. Obdobné je to v zatopené jámě ve Varvažově, kde se mohou ojediněle objevit i sinice. Voda ale není zdravotně závadná.

Tradičně velmi kvalitní voda je v Barboře na Teplicku nebo Miladě na Ústecku. Voda vhodná ke koupání je také v Nechranické přehradě nebo v Matyldě a Benediktu na Mostecku.

Hygienici letos měří kvalitu vody v 18 jezerech a koupalištích. Sezona začala už na 16 z nich.

zdroj: ČTK
Spustit audio