Kvůli nočnímu dešti a oblevě opět stoupají řeky na severu Čech

23. únor 2017

Další déšť a tání sněhu opět zvedá hladiny řek na severu Čech. Pro Děčínsko a Liberecký kraj také stále platí výstraha před povodněmi.

V Libereckém kraji je momentálně na sedmi místech vyhlášený první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. Jedná se například o Jizeru v Železném Brodě, Lužickou Nisu v Liberci nebo Panenský potok v Pertolticích.

Druhý stupeň povodňové aktivity je potom na Ploučnici ve Stružinci na Českolipsku. V obci se už večer chystali na zvýšenou hladinu a rozváželi tam pytle s pískem. Hasiči pak například uvolňovali koryto Lužické Nisy u Chrastavy na Liberecku nebo v Lomnici nad Popelknou na Semilsku.

Hrozí v Libereckém kraji povodně? Sledujeme aktuální stav na Českolipsku i Liberecku

V Ústeckém kraji je opět na druhém stupni povodňové aktivity říčka Mandava ve Varnsdorfu. Druhý stupeň je vyhlášen i na Olešničce v Huntířově na Děčínsku.

První stupeň povodňové aktivity je potom například na Kamenici v Hřensku na Děčínsku nebo na Liboci ve Vilémově na Chomutovsku. Kvůli zvýšeným hladinám ale zatím během noci a rána nemuseli na žádném z míst zasahovat hasiči. Výjimkou je čerpání vody ze sklepa domu, ke kterému vyjížděli do Cínovce na Teplicku.

Pokud bude dál pršet, je podle meteorologů možné, že ještě během dne budou hladiny řeky na severu Čech stoupat. V opačném případě by měl být na řekách spíš setrvalý stav.

autor: bach
Spustit audio