Kvůli procesním chybám škrtal krajský soud v územním plánu Ústí nad Labem

27. červenec 2012

Čtyři Ústečané uspěli se žalobou na územní plán města Ústí nad Labem jen z části. Krajský soud uznal jejich argumenty v případě obchvatu Strážek a pozemků na Střekově, kde se chystá výstavba obchodního centra. Ponechal ale velké množství pozemků určených ke stavbě domů i kritizovaný tunelový systém.

V čem tedy udělal ústecký magistrát chyby? V případě obchvatu Strážek se úřad dopustil procesní chyby - nevyřídil námitky jedné z obyvatelek. I u pozemků vedle krajského soudu na Střekově, kde by mělo být obchodní centrum, jde o formalitu. Během několikaletého procesu pořizování územního plánu se změnilo tzv. funkční využití - tedy určení, co na pozemcích může nebo nemůže být. To pak musí být zaneseno v grafické i textové části územního plánu, což se nestalo.

Magistrát by tedy měl tato pochybení napravit a žalujícím zaplatit přes patnáct tisíc korun za soudní výlohy.

Neznamená to ale, že obchodní centrum na Střekově stát nebude. Pokud úřad napraví formální chybu, tak mu skoro nic nestojí v cestě.

V tuto chvíli je už vydané územní rozhodnutí, proti němu se ale už odvolalo sdružení "Váš Střekov". Příští pátek uplyne odvolací lhůta a poté se odvoláním bude zabývat krajský úřad Ústeckého kraje.

Jan Kvapil z iniciativy Stop tunelům jednoznačně dokládá, že při přípravě nového územního plánu udělal ústecký magistrát chyby. Sdružení má silné argumenty, zvažuje i možnost podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Na to mají obě strany čtrnáct dní od doručení rozsudku, což se stane zřejmě v příštím týdnu. Soudce totiž ještě nevypracoval písemné odůvodnění - i proto to zatím vedení Ústí nad Labem nechce komentovat. Zastupitel pro územní plán Pavel Dlouhý z ČSSD očekává, že buď město nebo žalující stížnost podají.

Zatím tedy stále platí celý územní plán města Ústí nad Labem, až do doby, než bude pravomocné rozhodnutí soudu - ať už krajského nebo v případě stížnosti Nejvyššího správního.

autor: hau
Spustit audio