Ledňáček na kole provází cyklisty po nově otřevřené cyklostezce podél Křinice

23. duben 2017

Letošní turistickou sezonu zahájili v národním parku České Švýcarsko odemčením Křinické cyklostezky. Účastníci na ni vyjeli z náměstí v Krásné Lípě. Stezka je dlouhá přes 40 kilometrů a kopíruje tok řeky Křinice.

Před domem Českého Švýcarska v Krásné Lípě se pomalu schází účastníci letošního odemykání Křinické cyklostezky. Někteří z nich pojedou na elektrických kolech.

„V našem informačním středisku si lidé mohou půjčit elektrokolo, po dohodě si na něm člověk může vyzkoušet jízdu kdekoliv,“ vysvětluje Dana Štefáčková z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko.

Účastníky letošního otevření sezony národního parku čekalo 44 kilometrů v sedle.

„Je to taková první akce z pěti, kdy vyrážíme spolu s průvodcem projet si tu cyklostezku a ukázat všechny krásy na té cyklostezce. Udělali jsme k ní propagační materiály, vytvořili jsme mapu a budeme k tomu vytvářet nový web. Jde o nový produkt pro cykloturisty,“ říká Dana Štefáčková.

Křinická cyklostezka má vlastní logo - ledňáčka na kole

Křinická stezka dostala i svoje vlastní logo – ledňáčka na kole. „Ledňáček žije v národním paku, dali jsme ho na kolo a bude nás provázet tou cyklostezkou,“ doplňuje Štefáčková.

Stezka začíná u pramenů řeky Křinice a vede dvěma národními parky – Českým i Saským Švýcarskem. Během cesty na ní mohou cyklisté vidět jak přírodní krásy, tak i podstávkové domy nebo tramvaje ve skalách. Končí na soutoku Křinice s Labem v saském Bad Schandau.

Zahájení turistické sezony má na programu ještě víkendové akce. „Každý rok otevíráme sezonu i výletem do Saska, letos je v Míšni den otevřených dveří v míšeňské manufaktuře a v neděli pořádáme výlet okolo Českého Švýcarska,“ dodává Štefáčková.

Výletníci se v neděli podívají s průvodci do města Šluknov a Benešov nad Ploučnicí.

autor: dap
Spustit audio