Liberečtí chemici cvičí spolu se záložáky přímo v Ústí nad Labem

1. červen 2016

Na Ústecku vrcholí velké armádní cvičení. Liberečtí chemici se ho účastní společně s aktivními zálohami v Tisé na Ústecku a v areálu České pošty v ústeckých Předlicích.

Při cvičení v Předlicích má na 600 lidí za úkol chránit poštovní uzel před biologickými nebo chemickými útoky. Jde o ojedinělou vojenskou akci přímo ve městě.

„Domluvili jsme se s 31. plukem chemické a radiační ochrany, že budeme cvičit s nimi. Dá se říct, že jde o první společné cvičení armádních jednotek a aktivních záloh v celé republice,“ konstatuje Rostislav Domorák, ředitel Krajské vojenské správy Ústeckého kraje.

Pro liberecké chemiky je cvičení také jednou z důležitých akcí před příštím rokem. „V porovnání s rokem 2016, který je rokem vrcholícího výcviku, spějícím k certifikaci ‒ potvrzení našich schopností, tak rok 2017 je rokem pohotovosti v Silách rychlé reakce NATO,“ vysvětluje velitel libereckých chemiků Radek Černý.

Cvičení v Tisé a v Předlicích prověří činnost jednotek při napadení osob a techniky chemickými a radiačními prostředky, využit bude také robot pro zjištění přítomnosti chemických a radiačních látek.

autor: bach
Spustit audio