Libochovice na Litoměřicku odstraňují následky pondělního přívalového deště

24. květen 2016

Pondělní průtrž mračen škodila na Litoměřicku. Nejpostiženější jsou Libochovice. Voda tam vyplavila centrum města, na náměstí byla dvaceticentimetrová vrstva krup. Ty rozbily několik střech a do domů se tak dostala voda z prudkého lijáku. Voda poničila i prostory státního zámku a zahradní skleníky. Město teď organizuje odstraňování nepořádku.

„Způsobilo nám to škody i v budově městského úřadu. Máme vytopenou zasedačku, čtyři kanceláře, takže jsme se snažili zachránit, co se dá – počítače, kopírky. Bohužel jsme museli vymetat z kanceláří vodu… Stropem to teklo všude,“ popisuje starostka za TOP 09 Jana Holá.

Kroupy ničily i celoživotní práci pěstitele bonsají Karla Chramosty. „Mám tu na 300 bonsají. Tohle je například 110 let stará hruška. 15 let mi trvalo než jsem to zapěstoval a dnes…“ říká s povzdechem Chramosta.

Škody vyčíslují i zemědělci. „Poškodilo nám to především porost máku, řepky a pšenice. Škody se dají odhadnout jen těžko, ale bude to, tuším, přes 10 milionů,“ dodává zemědělec Petr Korous.

Kroupy poničily i životní práci pěstitele bonsají

Kroupy poničily i střechu a okna libochovického zámku. Ze 70 procent bude také nutné vyměnit krytinu na tamějším palmovém skleníku. Kastelán zámku Ladislav Pešek předběžně vyčíslil škodu na tři čtvrtě milionu korun.

U popadaných stromů a vytopených sklepů zasahovali v pondělí večer a v noci hasiči také jinde v severních a středních Čechách.

autoři: Jan Beneš , dap
Spustit audio