Lidé ve věku kolem padesátky velmi těžko hledají práci, svůj věk považují za zásadní hendikep

8. říjen 2015

V evidencích úřadů práce jsou stovky lidí, kterým je kolem padesáti let. Zaměstnavatelé mají totiž většinou zájem o mladší pracovníky. Rychleji se učí novým technologiím a pracovním postupům. Obecně prospěšná společnost Naděje - M v Mostě se právě padesátníkům snaží pomoci. Například nabídkou rekvalifikací.

„Skončila jsem k 30. březnu. Od 1. dubna 2015 jsem evidovaná na úřadě práce,“ vypráví paní Jana z Mostu. Pracovala šest let v sociální oblasti. Práci ztratila, protože organizace, kde pracovala, nedostala potřebné dotace.

Jana považuje za největší překážku v hledání zaměstnání svůj věk: „Mám vyšší věk, patřím do věkové skupiny kolem padesáti let. Tady se dává přednost mladším lidem, kteří jsou pružnější, umí jazyky a starší lidé tak mají hendikep. Pokud jdu na výběrové řízení a vidím, že mám praxi, vzdělání, ale pak ten věk… Vždycky si vzali někoho mladšího.“

Jana chce najít práci zase v sociální oblasti. Navzdory tomu ale nastoupila na rekvalifikační kurz mzdové účetní. Proč?

„Protože jsem zjistila, že jako sociální pracovník, když jsem pracovala v jiné organizaci, tak po mě lidé chtěli vysvětlit výplatu. A já jsem nevěděla, jak se to vypočítává.“

Obecně prospěšná společnost Naděje M z Mostu se zabývá mimo jiné i pomocí lidem, kteří v pokročilém věku přišli o práci. Peníze na projekty, které mají těmto lidem pomoci, získává z evropských fondů.

„Projekt, ve kterém mělo být 50 lidí, my máme v projektu 107 lidí. 45 procentům jsme pomohli na trh práce. V rekvalifikacích mělo být 40 lidí, my jich tam máme 67. Takže je vidět, že i ze strany té cílové skupiny je obrovský zájem,“ popisuje ředitelka Milena Pešoutová.

Zaměstnavatelé dělají podle níchybu, když zájemce o práci v pokročilém věku nepřijímají. Tito lidé mají totiž pracovní návyky a letitou praxi. Když takoví lidé přijdou o práci, špatně to snáší.

„Mají pracovní návyky, celý život pracovali. A kvůli neustále se posouvající hranicí odchodu do důchodu zůstanou ti lidé bez práce, v evidenci úřadů práce. Je to pro ně hrozně stresující, ponižující, leckdy nechtějí ani na ten úřad práce dojít.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio