Lidé z ústecké čtvrti Vaňov se bojí chystaného skladu nafty a minerálních olejů. Proti je i město

27. září 2016

V ústeckém Vaňově možná vznikne sklad nafty a minerálních olejů. V místě současného přístavu ho chce vybudovat společnost Kongresové centrum ILF. Lidé z Vaňova se ale bojí hluku i zvýšené dopravy. Stavební odbor ústeckého magistrátu se záměrem v roce 2010 souhlasil. Po změně územního plánu ale stavbu skladu nepřipouští. Proti je i město Ústí nad Labem.

„Lidé by trpěli neskutečně. Nejen, že by se tam mělo posunovat, ale mělo by tam přijíždět až 70 cisteren denně,“ vysvětluje některé z obav Julius Bereš ze sdružení občané Vaňova.

Lidé se bojí případných povodní, hluku i zvýšené dopravy. S tím nesouhlasí Michal Marec ze společnosti TopekOil, dceřiné firmy investora Kongresové centrum ILF. Podobný sklad provozují například v Pardubicích.

„Skutečnost je taková, že do areálu žádný olej nikdo nepřiveze, protože veškeré minerální oleje se vozí železnicí. Ta menší distribuce se pak děje cisternami. V Pardubicích je daňový sklad vzdušnou čarou zhruba 200 metrů od náměstí, a nedomnívám se, že bychom tam jakkoliv ohrožovali životní prostředí,“ uklidňuje Marec.

Daňový a celní sklad olejů a nafty je podle vaňovských špatnou budoucností čtvrti. Tu vidí naopak v rekreaci. „Určitě ne, aby se sem vnesl problém, provozovala se tady panelárna. Očekávali jsme, že tady bude něco z té klidové zóny, takže ať se to rozvíjí tímto směrem,“ konstatuje Bereš.

Firma už má platné stavební povolení

Stavební odbor ústeckého magistrátu se záměrem v roce 2010 souhlasil. Po změně územního plánu ale záměr firmy nepřipouští. Kongresové centrum ILF přitom současný územní plán napadlo, navíc má platné stavební povolení.

„Vzhledem k tomu, že v roce 2013 bylo vydáno stavební povelní na podkolejovou výsypku, které v lednu 2014 nabylo právní moci, tak v tom nevidím nic jiného, než že se na tom snaží někdo nasbírat volební body,“ vysvětluje Michal Marec.

Stavba nového daňového skladu, ve kterém by se mělo uchovávat 8 milionů litrů olejů a nafty, vyjde na zhruba 110 milionů korun. Roční obrat skladu může dosáhnout až 100 milionů litrů olejů a nafty. Ústecký krajský úřad, který má posouzení záměru na starosti, vydá rozhodnutí zhruba do dvou týdnů. Zatím se na úřad obrátilo s připomínkami osm lidí z řad veřejnosti a také město Ústí nad Labem.

autor: bach
Spustit audio