Lihovar v Trmicích na Ústecku udělal další krok k obnovení výroby, musí ale zabránit zápachu

30. leden 2015

Lihovar v Trmicích na Ústecku splnil důležitý krok k obnovení výroby bio lihu. Ústecký krajský úřad dal výrobě souhlasné stanovisko v rámci procesu EIA, tedy posuzování vlivu stavby na životní prostředí. To ale neznamená, že lihovar už může začít vyrábět.

Lihovar získal kladné stanovisko posouzení vlivu provozu výroby na životní prostředí. To znamená, že krajský úřad vyhověl záměru nových vlastníků lihovaru na obnovení výroby. Lihovar ale musí splnit 56 podmínek. Ty vznesly například obyvatelé Trmic a okolí, Česká inspekce životního prostředí nebo Krajská hygienická stanice.

Jednou z hlavních podmínek je ochrana vodních toků, hlídaní počtu kamionů a vlaků, které budou do továrny zajíždět nebo dodržování prachových a hlukových limitů. Nejdůležitější pro občany Trmic a okolí je to, aby lihovar nezapáchal. Podle výrobního ředitele lihovaru Jaroslava Brože tomu mají zamezit nové technologie.

Lihovar teď musí získat další souhlasy, například integrované povolení provozu a dokončit stavební úpravy. Zkušební provoz by mohl spustit na přelomu roku.

V minulosti lihovar obtěžoval své okolí zápachem a nakonec zkrachoval. Noví majitelé tvrdí, že jejich technologie na výrobu biolihu, který plánují přidávat do pohonných hmot, zapáchat nebude.

autor: bach
Spustit audio