Litoměřice chtějí oživit bývalý pivovar a vrátit se k vaření piva

9. květen 2012

Pěnivý mok se v Litoměřicích už nevaří přesně deset let. Tehdejší Korunní pivovar neustál tlak konkurence. Město se však se zánikem téměř třísetleté tradice vaření piva nechce smířit a snaží se ji do Litoměřic vrátit.

O snaze města svědčí i to, že před několika lety od vlastníka areál odkoupilo. „Jednak, aby tam nevznikaly aktivity přímo v centru města, které jsou nežádoucí pro občany... vysvětluje starosta za ODS Ladislav Chlupáč. „Tím mám na mysli různé tržnice,velkosklady...“

Využití unikátních objektů pivovaru by zároveň mělo jakousi tečkou za úpravami Tyršova náměstí. V těsném sousedství gotického hradu by přibyla další atrakce pro místní i turisty.

„Naše představa je malý pivovar, s tím spojená restaurace, pivní lázně, muzeum piva, hotelové ubytování...“ naznačuje některé možnosti starosta. To už ale bude na potenciálních investorech, protože město samo nehodlá v pivovarnictví podnikat.

Snaha získat je ale v minulých letech zatím vyzněla naprázdno, přiznává Ladislav Chlupáč. „My jsme tu měli zhruba šest zájemců, ale v té době jsme neměli podrobné zaměření ani studii na využití... Pro případného investora jsou tyto podklady velmi důležité...“

Lidem je myšlenka oživení litoměřického pivovaru blízká. Pivovar zanikl, protože neustál konkurenční tlak velkých pivovarů, přestože vařil dobré pivo.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio