Litoměřice plánují: Geotermální energie bude vytápět celé město

5. říjen 2012

Je to čistá energie, bez jakýchkoli emisí. Dokázala by bez problému ohřát i šestadvacetitisícové Litoměřice. O využití tepla z hlubin země tam uvažují už několik let.

Počáteční rozruch kolem velkého projektu, prvního v Česku, poněkud utichl. Je to „ticho před bouří" nebo poslali Litoměřičtí záměr k ledu?

„Asi nejpodstatnější v této fázi je skutečnost, že projekt rozhodně není zastaven. Je připraven a nyní se hledá optimální způsob financování a vlastního provedení.“ tvrdí starosta za ODS Ladislav Chlupáč.

Peníze jsou nejtvrdším oříškem. Město už mělo příslib od Světové banky, pro Česko se ale změnily podmínky a tak Litoměřičtí musí hledat zdroje jinde. Jednají s jednotlivými resorty o dotacích. Náklady se odhadují na dvě miliardy korun. „Změnilo se to, že nepůjde o projekt na klíč, ale rozdělení na dvě etapy, z nichž první bude vědecko-výzkumná.“ vysvětluje Ladislav Chlupáč.

Město spolupracuje s našimi i zahraničními experty a vlastně prošlapává cestu následovníkům. Geotermál by měl mít ještě letos stavební povolení. První vrt ověří podmínky v hloubce pěti kilometrů a pokud dopadne dobře, přibude druhý a vznikne podzemní výměník tepla. To vše v horizontu tří let.

Celkový výkon teplárny: 40-45 MW - s vidinou energetické soběstačnosti města. „Chceme vyrábět hlavně teplo a elektřinu, zároveň je ale naším hlavním cílem zlepšit stav životního prostředí ve městě tím, že bychom napojili tento zdroj tepla na centrální zásobování. Tím bychom ušetřili obrovské množství uhlí, která je tam dnes spalováno, a zároveň bychom výrazným způsobem snížili emise do ovzduší.“ podotýká šéf odboru životního prostředí města Pavel Gryndler.

Vlastní vrty i teplárna budou v prostoru bývalých kasáren, nedaleko průzkumného vrtu, který před pěti lety ověřil vhodnost této lokality.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio