Litoměřická nemocnice nakoupila nejmodernější přístroje pro pacienty s mozkovou příhodou

5. srpen 2015

Rychlá diagnostika. To je to nejdůležitější pro úspěšnou léčbu lidí s mozkovou příhodou. Proto investovala Městská nemocnice v Litoměřicích miliony korun do nákupu nových přístrojů takzvaného iktového centra, které přijímá právě pacienty s mrtvicí.

Co se skrývá pod pojmem iktové centrum?

Iktus v překladu znamená mozková příhoda. Je to tedy centrum, které poskytuje péči takto nemocným lidem nebo lidem, které mají podezření, že by mohli mít mrtvici. Těch bývá ročně v nemocnici zhruba 500.

V praxi je to celá řada spolupracujících oddělení. Začíná to centrálním příjmem a postupně pokračuje dle toho, jakou péči pacient potřebuje. Spadá tam tedy i oddělení intenzivní medicíny, diagnostiky, neurologie, ale i důležité rehabilitace.

Díky tomu, že litoměřická nemocnice má už od roku 2012 statut iktového centra, které zajišťuje péči na evropské úrovni, může čerpat dotace z programů Evropské unie na zdokonalování té pomoci. Toho nemocnice využila a získala dotaci 24 milionů na nákup nových přístrojů a zároveň i na některé opravy na odděleních centra. Statut iktového centra letos nemocnice obhájila a má ho tak prodloužený až do roku 2020.

Jaké vybavení nemocnice nakoupila?

Každé oddělení získalo část nového vybavení. Centrálnímu příjmu prospěje transportní lůžko, které je už vybavené i monitorem stavu pacienta a ventilátorem na dýchání a pro případ i defibrilátorem. Lékař tak má pacienta pod dohledem celou dobu a v případě nějakého problému může okamžitě reagovat.

Na oddělení JIP jsou také nová lůžka doplněná o nezbytné odborné přístroje, například pro sledování mozkové aktivity. Důležitý je nový software pro CT vyšetření, který díky zase dokonalejšímu zobrazení mozku zajistí tu nejlepší možnou diagnostiku.

Nejvíc nového vybavení získalo rehabilitační oddělení, které je pro doléčení pacientů velmi podstatné. Nově tam mají například dynamický chodník pro nácvik chůze nebo různé dlahy a podobně.

Nemocnice nabízí pacientům novinku, která jim zajistí lepší péči

Nemocnice v Litoměřicích, jako jediná v Ústeckém kraji, začala používat takzvaný hemostatický sprej. Ten nabízí zcela nové možnosti, jak zastavit krvácení v zažívacím traktu, tedy v žaludku nebo ve střevě.

Lékaři už nemusí zastavovat krvácení například přiložením svorky přímo na místo. Podle primáře gastroenterologického oddělení Pavla Svobody je používání spreje oproti původním metodám zastavování krvácení šetrnější a účinnější.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio