Litvínov chce vyhláškou zkrátit dobu nočního klidu na dvou místech. I kvůli letnímu kinu

21. březen 2017

Radnice v Litvínově připravuje vyhlášku, kterou by zkrátila dobu nočního klidu. Ta trvá podle zákona od 22 do 6 hodin. V Litvínově by ale mohla několik dnů v roce trvat o dvě hodiny méně, tedy od půlnoci do šesté ranní. Umožnil by se tím například provoz letního kina.

Vyhláška by měla platit jen na některých místech ve městě. „Rušení nočního klidu, to je samozřejmě ožehavá otázka. Udělali jsme nějaké stavební úpravy a částečně jsme to odhlučnili,“ říká Martin Brettschneider, majitel jednoho z rockových klubů v Litvínově.

Hudební produkci pořádá každý pátek a sobotu do ranních hodin. Problémy s rušením nočního klidu prý nemá. Stížnosti jsou hlavně na návštěvníky, kteří klub opouštějí: „Na hluk jako takový jsou stížnosti prakticky nulové. Stížnosti bývají hlavně na lidi, které pak řeší policie,“ dodává Brettschneider.

Radnice v Litvínově připravuje vyhlášku, podle které by bylo možné dobu nočního klidu zkrátit. Namísto od 22 hodin by platila do půlnoci. Týkat se bude hlavně areálu Loučky, kde se často konají koncerty pod širým nebem, a koupaliště u Koldomu, kde je letní kino.

To, že vyhláška neumožní žádné úlevy právě rockovým klubům, Martinovi Brettschenedorevi nevadí: „Je to v pořádku, protože když probíhá někde nějaký koncert, tak na jednu stranu, každý se chce vyspat, ale nelze kvůli jednomu člověku zrušit akci pro 400 lidí. My tu výjimku nepotřebujeme. To, co chceme, děláme a můžeme to dělat.“

Zkrácení nočního klidu se týká jen dvou míst v Litvínově

Jak už bylo řečeno, zkrácení doby nočního klidu by se mělo týkat jen dvou míst. Areálu Loučky a letního kina. „Promítání letního kina v letním období nemůže být ukončeno ze zřejmých důvodů ve 22 hodin, to znamená, že my zkracujeme dobu nočního klidu až od 24. hodiny. Obráceně – do 24 hodin musí to letní kino skončit,“ vysvětluje autor vyhlášky, tajemník litvínovské radnice Valdemar Havela.

Součástí budoucí vyhlášky jsou konkrétní akce, kterých se zkrácení doby nočního klidu týká. Lidé o nich budou s předstihem informováni a budou mít tak dost času se na noční produkci připravit.

Lidem, kteří žijí v tzv. Koldomu, loni vadil hluk z koncertů na tamním koupališti, v areálu letního kina. Sepsali proto petici, ve které žádali město, aby pozdně večerní aktivity omezilo.

Podle Valdemara Havely město požadavku vyhovělo: „Vzhledem k tomu, že si obyvatelé Koldomu stěžovali na hlasité hudební produkce na koupališti, tak pokud zastupitelé vyhlášku schválí, tak tyto hudební produkce budou zrušeny. Zůstane tam zhruba 18 dní v roce na promítání letního kina.“

To je podle Valdemara Havely o polovinu méně dní, něž provozovatel letního kina požadoval. O vyhlášce budou v Litvínově zastupitelé jednat 30. března.

autor: Jan Beneš
Spustit audio