Litvínov chce zbourat bývalé ubytovny i zchátralé panelové domy na problémovém sídlišti Janov

20. září 2016

Litvínov začne ještě v tomto roce s demolicí bývalých ubytoven U Bílého Sloupu. Jsou ve špatném technickém stavu. Radnice by ráda zbourala i zchátralé panelové domy na problémovém sídlišti Janov. Jejich vlastník ale s prodejem domů zatím váhá.

„Ubytovny jsou ve velmi špatném technickém a hygienickém stavu. Proto se město rozhodlo je uzavřít a vystěhovat lidi, kteří tam byli ubytovaní. Budou tudíž zbourány v rámci dotace, která už je nám přislíbena. V současné době se soutěží veřejná zakázka za likvidaci budov,“ popisuje Klára Chytrá z úseku strategického rozvoje litvínovské radnice, proč chce město ubytovny U Bílého Sloupu zbourat.

Po náročné demolici, při které bude muset demoliční firma počítat s azbestovými částmi jednotlivých budov, vznikne na místě ubytoven park. Stejný plán má Litvínov i na problémovém sídlišti Janov, kde žije většina sociálně slabých obyvatel.

„Celkově je tam v technicky špatném stavu 6 paneláků, město jedná o odkoupení čtyř paneláků. Jsou opravdu ve špatném, vybydleném stavu. Jsou tam štěnice, jsou neobyvatelné a nebezpečné,“ doplňuje Chytrá.

Problémové paneláky na janovském sídlišti patří soukromé firmě

V případě panelových domů v Janově má ale radnice ztíženou situaci tím, že není jejich vlastníkem. Aby Litvínov získal dotaci na demolici domů a následné vybudování parkovišť a parků, musí domy odkoupit. Majitel panelových domů společnost CPI byty ale s městem příliš nekomunikuje. Popisuje místostarostka Litvínova z KSČM Erika Sedláčková:

Janovské sídliště

„Bohužel stále se nám neozývá společnosti CPI byty, Už jsme několikrát oslovili management této firmy a nikdo nám neodpověděl. Nedostali jsme ani vyjádření, za jakých podmínek by nám ta společnost své objekty prodala,“ konstatuje místostarostka Litvínova z KSČM Erika Sedláčková:

Podle tiskové mluvčí společnosti CPI byty Michaely Winklerové se firma prodeji domů na jednu stranu nebrání, na stranu druhou ale zvažuje, že si je ponechá. „Určitě tu nabídku neodmítáme, s městem Litvínov jsme jednali o případném odkoupení našich domů. Zvažujeme ještě další strategii, která se objevila v posledních měsících, takže tu nabídku zatím necháváme otevřenou.“

Litvínovu by zbourání vybydlených panelových domů na sídlišti Janov výrazně pomohlo řešit tamní situaci. Právě v takových domech se totiž často usídlí bezdomovci nebo lidé závislí na drogách. Pokud se město s majitelem domů dohodne na odkoupení, začnou demolice v příštím roce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio