Litvínov začal s demolicí vybydlených domů

12. duben 2017

Přes dvacet milionů korun přispěje ministerstvo pro místní rozvoj na demolice budov v Ústeckém kraji. Podle ministerstva půjde přibližně polovina částky na Mostecko. Loni tam padly k zemi dva panelové domy na mosteckém sídlišti Chanov. Teď bagry likvidují bývalé ubytovny v Litvínově.

„Demolice už proběhla, teď se bude odklízet suť nadzemních zdí a pak se bude dělat demolice a urovnání podloží,“ vysvětluje stavbyvedoucí z demoliční firmy Jiří Starý.

Litvínov patří mezi města na Mostecku, která žádala o dotaci na demolici bývalých ubytoven.

„Celkové náklady na demolici budou 3 250 000 korun. Dotace na to činí 80 %, tedy 2 600 000 korun,“ upřesňuje místostarostka města z KSČM, Erika Sedláčková.

Aby města na dotaci dosáhla, nesmí na pozemcích po demolici prodat nebo komerčně využívat. Většina radnic, včetně té litvínovské, proto volí parkové úpravy.

Demolice vybydlených domů v Litvínově

Ministerstvo pro místní rozvoj vyčlenilo na letošní rok na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách zhruba 130 milionů korun. Je to dvojnásobek loňské částky. I v Litvínově spoléhají na to, že ještě letos dotaci získají a zbourají vybydlené paneláky na problémovém sídlišti Janov.

Na Mostecku dá stát peníze na demolici domu v Lomu a v obci Louka u Litvínova. Chomutov dostane přibližně třetinu z patnácti milionů korun na likvidaci hotelu u Kamencového jezera. Na dotace dosáhlo i Dolní Podluží na Děčínsku nebo Třebenice na Litoměřicku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio