Louny chtějí rozhodovat o sortimentu, který budou obchodníci nabízet v centru města

28. leden 2015

V centru Loun nevzniknou žádné další potraviny, lékárny nebo drogerie. Radnice chce rozhodovat o tom, jaký sortiment budou nabízet obchodníci v domech, které patří právě městu. Do obchodu na náměstí uprostřed města teď hledají nájemce.

„Řekli jsme, co bychom tam nechtěli mít, protože máme hodně večerek, máme spoustu drogistických obchodů, spoustu lékáren. A myslíme si, že právě v centru města by měl být jiný sortiment, který by přilákal lidi do centra,“ vysvětluje starosta Loun z Unie pro sport a zdraví Radovan Šabata důvod, proč chce radnice zasahovat do toho, co budou obchodníci v obecních domech nabízet.

Teď například čekají na nabídky na pronájem obchodu v samotném centru města, přímo naproti radnici.

„Rozhodli jsme se vypsat výběrové řízení a nerozhoduje jen výše nabídnutého nájemného, ale bude tam rozhodovat i sortiment toho zboží.“

A jaké zboží si představovali lidé z Loun? Většina z dotázaných by chtěla obchod s textilem, například Ivana Franková by ráda kromě textilu třeba i sportovní potřeby: „Já si myslím, že by tady mělo být oblečení, oděvy, jako to tady bylo. Žádná drogerie ani žádná banka. Možná sport, sportovní potřeby tady nejsou v Lounech žádný. Teď je otázka, jestli by se zde uživili.“

Snaha města obohatit nabídku obchodů v centru města je pochopitelná, kvůli velkým obchodním centrům a nadnárodním řetězcům ale mají malé obchody problémy přežít. Toho si je vědoma i radnice. V rámci výběrového řízení proto výše nájmu rozhodovat nebude.

„Nám až tak nejde o tu výši nájemného, ale o ten sortiment, který bude navržen,“ potvrzuje Šabata.

Podle radnice by ideální volbou byly hudebniny nebo obchod s kvalitní konfekcí. Radost z toho, že se radnice snaží regulovat sortiment nabízeného zboží, mají i obchodníci.

Například Monika Dvořáková, která je vedoucí v drogerii se nemusí obávat toho, že by obchod v jejím sousedství obsadila konkurence.

„Souhlasím naprosto, protože určitě bychom přišli o kšefty…“ přiznává Dvořáková.

O novém nájemci obchodu v samém centru města rozhodnou radní do konce února. Jestli se záměr radnice v Lounech osvědčí a přinese do centra města nové nabídky obchodníků, bude jasné nejdříve do konce roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio