Lovosice vyvěsily jména obyvatel s osobními údaji na internetu kvůli placení komunálního odpadu. Lidé se bojí zneužití údajů

6. březen 2015

Jméno, příjmení a rok narození všech obyvatel Lovosic. Tento seznam byl ještě před pár dny na internetových stránkách města. Radnice zrušila rozesílání papírových složenek na placení odpadů a touto cestou zveřejnila všechny plátce. Na to si ale desítky z nich stěžovaly. Případ řeší i Úřad pro ochranu osobních údajů.

„Odkryli vlastně všechny karty občanů, takže když někdo s nekalými obchodními praktikami dostane takový seznam do ruky, půjde k panelovému domu, kde bydlí 100 obyvatel a půjde po zvonkách, tak si krásně může vytipovat starší lidi, a které pak může zneužít,“ upozorňuje Jiří Vachulka.

Ten byl navíc na seznamu plátců společně se svým synem i otcem uvedený i přesto, že už déle jak rok nemají v Lovosicích trvalé bydliště. Dozvěděl se o tom náhodou od svých známých a ani v této situaci nebyl jediný…

„Myslím si, že jistotu, že za 5 let na můj dům nezabouchá exekutor nikde nemám, takže jsem pak požadoval písemné vyjádření, že opravdu jsem v tom seznamu omylem, ale jistotu – tu nikde nemám,“ obává se Jiří Vachulka, který je rád, že na popud jeho i dalších stížností město seznam z internetu už stáhlo.

Jana Hejdová za Městský úřad vysvětluje, že někteří lidé mají u města nějaké přeplatky nebo nedoplatky a proto je účetní systém stále eviduje.

„Pokud někdo konkrétní tohle zjistil, tak si myslím, že je i v jeho zájmu se o této skutečnosti informovat a zjistit, zda není dlužníkem nebo naopak, jestli my nejsme jemu povinni něco vrátit.“

Lovosická radnice hájí zveřejnění seznamu plátců tím, že na to měli právo. David Pavlát z Úřadu pro ochranu osobních údajů říká, že existují dvě možnosti, které k tomu radnici opravňují.

„Platí, že správce musí mít buď souhlas anebo nějaký právní titul. Jaký, to musí vědět především on.“

Advokát radnice tvrdí, že mají své jednání kryté právním titulem, který zatím ale nechtěl uvést. David Pavlát potvrdil, že Úřad pro ochranu osobních údajů se případem už zabývá. Každý obyvatel si teď musí zjistit údaje k platbě odpadů na úřadě telefonicky nebo osobně.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio