Lovosická základní škola začne při výuce cvičit s dětmi s vadným držením těla

20. září 2017

Dospívající děti mají často problémy s vychýlením páteře a vadným držením těla. Ty se dají léčit pravidelným cvičením, které do každodenní výuky nově zařazuje Základní škola v Lovosicích na Litoměřicku. V tomto rozsahu jako první základní škola v republice.

„Vycházíme z pozice, která je uvolněná, relaxovaná, a teď, pohybem paže nahoru a sestupem lopatky dolů vytváříme sílu, která se nám projeví na protilehlé břišní stěně,“ popisuje protahování za pomocí pružných lan lékař Richard Smíšek na 12leté Nině Honové, která má skoliózu a začala s posilováním, takzvanou spirální stabilizací páteře, už zhruba před pěti měsíci a teď ji čeká každý den ve škole.

„Ze začátku to trochu bolí, ale pak už je to vlastně jednoduchý a příjemný. Předtím jsem měla na zádech tak trošku hrb, a když jsem udělala kočku, tak to bylo takový divný, ale teď je to lepší,“ pochvaluje si Nina.

12letá Nina začala se spirální stabilizací páteře už zhruba před pěti měsíci

Podle lékaře Richarda Smíška vyšetření 50 žáků z 6. tříd prokázalo u poloviny z nich vadné držení těla nebo zkrácené svalstvo a u čtvrtiny skoliózu.

Někteří rodiče dětí se skoliózou cvičení při výuce odmítli

„Pro skupinu dětí, které jsou v pořádku, chceme dělat preventivní programy a v podstatě kondici pro sporty, které budou dělat mimo školu. Pro skupinu vadného držení těla chceme vytvořit svaly mezi lopatkami, na břiše a na zadečku, a také zvýšit rozsah pohybu. A u skoliotiků, ve spolupráci lékař – fyzioterapeut – škola, vytvořit svalový korzet ve škole, který bude kontrolován lékařem a fyzioterapeutem. Základ je ve škole, protože tam můžeme cvičit prakticky každý den,“ vysvětluje Smíšek.

Pro kontrolu cvičení je vyškolená zatím ředitelka školy i její zástupkyně, obě tělocvikářky. Ředitelku Jarmilu Višňovcovou cvičení pro žáky nadchlo, ale samozřejmě musí s ním souhlasit také rodiče.

„Obeslala jsem je, a když jsem je seznámila s takovým tím základním principem toho cvičení, našli se i rodiče, kteří to odmítli, byť jsme u jejich dětí našli skoliózu,“ krčí rameny ředitelka.

Vybraní žáci budou cvičit od října dvakrát denně vždy zhruba patnáct minut mezi vyučováním. Zhruba po třech měsících je čeká kontrolní vyšetření ortopedem a zhodnocení dosavadních výsledků.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio