Lyžařské areály v Ústeckém kraji se chystají na zimní sezonu. Některé i zlevnily

21. říjen 2016

Přípravy na zimní sezonu vrcholí v těchto dnech v lyžařských areálech na severu Čech. Poslední tři zimy se příliš, co do sněhu, nevydařily. Areály proto většinou nemohou investovat do nového zařízení. Ceny skipasů zůstávají většinou stejné jako loni, někde se ale rozhodli i zlevnit.

Malé areály, jako třeba Jedlová na Děčínsku, jsou závislé na zasněžování. A tak se tam snaží vybudovat nádrž na vodu.

„Nemáme zasněžování, 6 let se o něj snažíme. Letos nám svitla naděje, že to zasněžování budeme mít. Po dohodě s obcí lidé z CHKO Lužické hory v podstatě povolili odběr z Bílého potoka, teď řešíme denní průtoky. Na základě těch měření CHKO uzná, kolik vody nám pustí do toho rybníka a budeme muset dělat změnu územního plánu,“ popisuje snahu o postavení nádrže na vodu František Mašek.

„Předpokládaný rozměr toho rybníka 4 tisíce kubíků. Právě proto, že jsme ten rybník neměli, jsme tady v podstatě tři roky nelyžovali, a přitom platíme obrovský nájem lesům ČR,“ konstatuje Mašek.

Aby mohl areál v zimě vůbec fungovat, rozhodl se zaměřit na letní aktivity. „Máme lanové centrum, půjčovnu koloběžek… To funguje a díky tomu jsme ten areál udrželi nad vodou a po šesti letech jsme poprvé vydělali peníze. Teď by to chtělo pozvednout tu zimu. Záleží na tom zasněžování,“ vysvětluje Mašek.

Většina ski areálů se snaží držet ceny na úrovni loňského roku

Na rozdíl od areálu na Jedlové si do letošní sezony další areál na Děčínsku, Horní Podluží, přichystal pro návštěvníky řadu novinek.

„Měli bychom zvýšit kapacitu zasněžování, budeme brát vodu z rybníka Světlík, budujeme novou čerpací stanici, která by měla dát až 40 vteřinových litrů, zároveň chceme posílit dětskou lyžařskou školu,“ vypočítává starosta Karel Kopecký s tím, že ceny v Horním Podluží zůstanou stejné jako loni.

Takovou taktiku volí většina areálů v Ústeckém kraji ‒ někde dokonce zlevňují. Třeba na Telnici na Ústecku zavedli skipasy s kratší platností za výhodnější cenu. Zdražovat se nechystají na Klínovci v Krušných horách.

Naopak v lyžařském středisku Klíny na Mostecku si lidé za skipas nepatrně připlatí ‒ do jeho ceny se totiž promítlo pojištění proti úrazu nebo způsobené škodě lyžařem.

autor: dap
Spustit audio