Má rakovinu. Zdravotní pojišťovna mu ale nemůže proplatit lék, který mu pomáhá

31. březen 2017

Miroslav Červenka z Děčína bojuje o život. Má rakovinu a léčba ho stojí statisíce korun měsíčně. Kromě chemoterapie totiž ještě dostává biologickou léčbu. Tu mu ale nehradí pojišťovna, a tak se jeho rodiče zadlužili, aby mu nový lék dopřáli. A žádají kvůli tomu o pomoc i veřejnost.

Je mi 35 let, a na to, že mám rakovinu, jsem přišel pozdě – už jsem vykašlával krev,“ konstatuje Miroslav Červenka z Děčína.

Má nádor v lýtku a od něj metastázy v plicích. Podstupuje chemoterapii, kterou prokládá biologickou léčbou a bojuje o život – už kvůli své 10měsíční dceři Kateřině.

„U chemoterapie je medián dožití dva roky. U té biologické je to pět let, snad by tam mohla být možnost i úplného vyléčení. Věřím, že vydržím aspoň tak dlouho, aby si mě moje dcera pamatovala,“ dodává Miroslav Červenka.

Podle kontrolních testů se mu po léčbě metastáze a nádory zmenšují a primární nádor se zapouzdřuje.

Kromě problému zdravotního rázu ale musí Miroslav řešit také finanční problém. Pojišťovna mu totiž biologickou léčbu podle zákona proplatit nemůže. „Možné to je pouze v případě, že jde o jedinou možnost léčby, tak to říká zákon,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Rodina Miroslava Červenky proto shání peníze, kde se dá. Kvůli léčbě, která stojí statisíce, zastavili i dům. „Asi 720 tisíc za dva měsíce. Co nám zbývá? Žaloba a pokusit se sehnat peníze prostřednictvím sbírky,“ nastiňuje další kroky Miroslav Červenka starší.

„Podle paní doktorky a podle toho, co jsme načetli, biologická léčba údajně velmi významně prodlužuje život,“ dodává matka Miroslava Ivana Červenková.

Červenkovi se chtějí obrátit na soud, aby přezkoumal rozhodnutí pojišťovny biologické léky neproplatit.

VZP hradí biologickou léčbu v České republice zhruba 30 tisícům pacientů, u kterých se jedná o jedinou možnost léčby ­ tak, jak to stanovuje zákon.

autor: dap
Spustit audio