Obce na severu Čech bojují s kriminalitou kamerovými systémy. Někteří lidé se ale bojí šmírování

2. duben 2015

Po vzoru velkých měst se i menší obce na severu Čech začínají bránit před kriminalitou pouličním kamerovým systémem. Spoléhají na to, že se jim díky tomu podaří odradit zloděje a vandaly. Kamery si chtějí pořídit třeba v Petrovicích na Ústecku. Někteří lidé se tam ale bojí o svoje soukromí.

„Určitě je to jedna z cest, jak zvýšit bezpečí v obci. Ten kamerový systém, který jsme tam měli na zkoušku, by pomohl odhalit vozidla, která tam byla v době spáchání tohoto činu,“ vysvětluje nezávislý starosta Petrovic Zdeněk Kutina.

Podobný systém by uvítali hlavně policisté. „Je tam velký pohyb lidí, jsou tam zahraniční turisté, jsou tam naši lidi. Jsou tam krádeže na těch pultech i ta doprava je tam složitější,“ vysvětluje ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk.

Obecní zastupitelstvo už kamerový systém, který má stát v první fázi zhruba 300.000 korun, schválilo. Teď je potřeba vyřídit příslušná povolení.

„Musíme k tomu získat příslušná povolení, například úřadu pro ochranu osobních údajů, který stanoví uchovávání záznamů a nahlížení do těch záznamů,“ dodává starosta Zdeněk Kutina.

Čtěte také

Problematiku uchovávání záznamů řeší i velká města. Například v Ústí nad Labem.

„Systém je nastavený tak, aby se záznam nedal zneužít, a je přesně určeno kdo se k záznamu může dostat. Jedná se především o policii, přestupkové orgány nebo soudy. Nikdo jiný k tomu záznamu přístup nemá,“ říká velitel operačního střediska ústecké městské policie Jiří Hýl.

Čtěte také

V Ústí přitom operují strážníci s více než 150 kamerami. Možného zneužití kamerového systému se bojí i někteří obyvatelé Petrovic.

„Samozřejmě u těch lidí je potřeba je přesvědčit že to není ten smysl a že k tomu nebude docházet. Navíc to nebude ani povolené od toho příslušného úřadu,“ konstatuje Zdeněk Kutina.

„Každopádně by to byl přínos pro obě strany, i ten občan by se cítil bezpečněji a každá zpráva je pro nás přínos,“ dodává Vladimír Danyluk.

Pokud Petrovice seženou potřebná povolení, budou v obci nejprve dvě kamery. Následně se plánuje rozšíření o další dva kamerové body.

autor: bach
Spustit audio