Malý sup i rejnoci z ústecké zoo zaujali porotu soutěže Bílý slon

21. duben 2017

Mládě supa himálajského a dvě mláďata trnuchy skvrnité, tedy sladkovodního rejnoka z Jižní Ameriky, přinesly významné ocenění ústecké zoologické zahradě v soutěži Bílý slon. Ta má veřejnosti připomenout, co se podařilo v českých i slovenských zoologických zahradách v uplynulém roce.

„V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno čtyřicet tři odchovů (pozn. red. - odchovy z roku 2016) z patnácti zoologických zahrad,“ řekl předseda sdružení Bílý slon Jaroslav Svoboda. Výsledky soutěže byly vyhlášeny 19. dubna ve Fulneku.

Mládě supa himálajského se umístilo v kategorii savců na třetím místě. Malý sup se narodil v květnu loňského roku a teď se z něj těší návštěvníci liberecké zahrady.

Sup himálajský

Ústecká zoo totiž měla s odchovem supa himálajského potíže – samice sice snášela vejce pravidelně, ale rodiče ho při střídání buď rozbili nebo se mláděti nepodařilo vyklubat. První loňské vejce proto ústečtí chovatelé odvezli do liberecké zoo, kde malé ptáče skutečně vyseděla i odchovala už zkušená samice supa hnědého. Ústecký supí pár ale nakonec udělal svým chovatelům přece jen radost a první ptáče se narodilo i přímo v ústecké zoo.

„Převezli jsme ho ale k jeho sourozenci, aby mohli vyrůstat spolu,“ vysvětlil zoolog ústeckého zoo Ivan Dubec. Pracovníci liberecké zoo přihlásila supí mládě do soutěže spolu s ústeckými kolegy. „O radost a výhru jsme se podělili,“ dodal Ivan Dubec.

Dva mladí sladkovodní rejnoci – trnuchy skvrnité, kteří se v Ústí narodili vloni v srpnu. A v soutěži Bílý slon obsadili také třetí místo, v kategorii ostatní. A stejně jako sup byli odchováni v ústecké zoo poprvé v její historii.

Mladí rejnoci jsou po narození hned zcela samostatní. I oni mají stejně jako mořští příbuzní jedový trn - na hřbetní straně štíhlého ocasu. Trnuchy ho ale používají jen k obraně, ne k lovu. Jed není sice pro člověka smrtelný, ale poranění se špatně hojí.

Dvě mláďata trnuchy skvrnité se podařilo odchovat studentům Střední rybářské školy ve Vodňanech

Soutěž Bílý slon probíhá už dvacet tři let. Vyhlašuje ji sdružení Česká zoo ve spolupráci s Unií českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) „Je to věc, kterou nám – a myslím, že právem - závisí spousta kolegů z jiných zemí, dodal.


autoři: ces , Věra Vrabcová
Spustit audio