Meruněk na Litoměřicku je letos málo. Vhodné jsou spíš na zavařování a džemy, než na pálenku

28. červenec 2016

Meruněk je podle ovocnářů z Litoměřicka o dost méně než loni. Někteří pěstitelé nebudou mít v porovnání s loňskem ani poloviční úrodu. Důvodem jsou jarní mrazy. Silné kroupy pak většinu plodů poškodily.

Do meruňkových sadů se letos v létě ovocnáři příliš netěšili. Po jarních mrazech totiž vyhlídky na dobrou úrodu nevypadaly právě nadějně. Pěstitelům ze severních Čech navíc ani později vůbec nepřálo počasí. Se sklizní proto rozhodně spokojeni nejsou.

Například Zemědělské družstvo Klapý letos sklidí jen zhruba čtvrtinu běžné úrody, říká Ivana Tobišková: „Myslím si, že se nenajde žádná, která by byla úplně čistá. Někde je to poškození menší, jinde větší, ale je na všech meruňkách.“

Meruňky v přepravkách už čekají na kupce

Naštěstí se i tak najdou zákazníci, kteří mají o takové meruňky zájem. „Jsou zákazníci, kteří si i s takovými meruňkami dokážou poradit. Zaplatí nižší cenu, pak meruňky vykrájejí na džem či zavařeninu,“ dodává Tobišková.

Ovocnáři podle jejích slov budou prý rádi, když letos sklidí pouhou třetinu loňské úrody. Podobně na tom jsou i další pěstitelé, obzvlášť ti, kteří mají sady v nižších polohách, kde byly jarní mrazíky silnější.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio