Města a obce na Děčínsku uvažují o zónách, kde by obyvatelé nedostávali doplatky na bydlení

16. listopad 2017

Menší města a obce na Děčínsku, ale i jinde v Ústeckém kraji, uvažují o zónách bez doplatků na bydlení. Umožňuje jim to novela zákona o hmotné nouzi, která platí od června letošního roku. Každá obec tak může opatřením obecné povahy vymezit místa, kde dochází k obchodu s chudobou v podobě neúměrných nájmů. Úřad práce pak nebude nově příchozím nájemníkům do těchto lokalit přiznávat doplatky na bydlení.

„Vykazujeme známky vyloučené lokality, navíc budeme muset reagovat i na rozhodnutí okolních obcí. Ta opatření budou směřovat ke konkrétním nemovitostem,“ říká nezávislý starosta Starých Křečan František Moravec.

Návrh opatření obecné povahy je zatím ve Starých Křečanech ve fázi přípravy, v obci mají ale strach z přistěhování sociálně slabých lidí z nedalekého Varnsdorfu, kde opatření začne platit na začátku prosince.

„Ve fázi, kdy budeme zaznamenávat nějakou migraci těchto osob, tak ta obec na to musí nějak reagovat. Kdyby byl ten přísun enormní, museli bychom přistoupit k tomuto opatření. Tady, v okolí návsi, by se to týkalo minimálně 2-3 domů,“ dodává starosta.

Podobně je na tom i Krásná Lípa na Děčínsku. „My budeme muset také přistoupit k tomu opatření a udělat to samé, co ten Varnsdorf, abychom zabránili tomu přesunu lidí, kteří už nebudou mít možnost obnovit si nájemní smlouvu s tím elegantním čerpáním dávek,“ říká nezávislý starosta Jan Kolář.

Rumburk se obává, že budou chtít majitelé neobsazených bytů po městu ušlý zisk

Krásná Lípa i Staré Křečany musí o povolení vydat opatření obecné povahy požádat obec s rozšířenou působností, v tomto případě Rumburk, který sám s vyhlášením bez doplatkových zón váhá. „Město Rumburk se trochu obává toho, že se může stát, že majitelé domů, kteří z tohoto důvodu neobsadí své byty, uplatní na městě ze zákona nárok na ušlý zisk,“ obává se soudních pří nezávislý místostarosta města Alois Kittl.

Ministerstvo práce a sociálních věcí podle mluvčího Petra Habáně o obavách starostů ví. „Zatím je velmi krátká doba na to, aby existovalo jakékoliv precedentní rozhodnutí, abychom věděli, jestli soud dá zapravdu spíše majitelům nemovitostí nebo obcím,“ vysvětluje Habáň.

Kromě Varnsdorfu označil i Děčín jeden dům, kde lidé nedosáhnou na doplatky na bydlení. Na stejné opatření se chystá i Bílina, Most, Obrnice na Mostecku a uvažuje o něm i Ústí nad Labem.

autor: dap
Spustit audio