Města na severu Čech nestíhají odklízet sníh. Také silničáři mají plné ruce práce

19. leden 2017

Zima letos přinesla spoustu sněhu. Radost z toho mají provozovatelé lyžařských areálů a vyznavači zimních sportů. Plné ruce práce naopak mají silničáři a také pracovníci technických služeb ve městech, kteří musí udržovat uklizené chodníky a silnice. Někde to zvládají jen s obtížemi.

Krásnou Lípu dělí od vyhlášení kalamitního stavu jeden den hustého sněžení. Technika ani lidé se tu nezastaví. Do odklízení sněhu se proto zapojili i úředníci. Lopatou se tu ohání i nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

V Doubici na Děčínsku se ze sněhové nadílky raduje partička nadšenců, kteří mohou konečně letos pravidelně protahovat běžecké trasy.

„Koupili jsme sněžný skútr ve Špindlu, obecní úřad nám k tomu koupil ten stopař, máme to čtyři roky, ale sníh nebyl, nebo bylo ho málo,“ vysvětluje Miloš Sváček. Letos sníh je, a tak si lidé díky těmto nadšencům mohou zaběžkovat v Národním parku České Švýcarsko..

V Horním Podluží na Děčínsku provozuje obec malý lyžařský areál, s průběhem letošní zimy jsou tu spokojeni, i když každá strana má dvě mince. „Měli bychom být spokojení, ale tím, že máme na starost lyžařský areál a k tomu ještě musíme řešit kalamitní stav a sníh pořád padá, tak skloubit ty věci dohromady není jednoduchý,“ přiznává nezávislý starosta Horního Podluží Karel Kopecký.

Letošní průběh zimy je náročný i pro silničáře, říká mluvčí Lenka Holovská: „Při letošní zimě asi leží víc sněhu v nižších oblastech než jsme zvyklí, letos přišly dříve chladnější dny, co se týče posypového materiálu jsme vysypali asi 15 tisíc tun. O něco víc jsme vysypali do tohoto období, trápí nás letošní zimu hodně ten velký vítr.“

Co se týče množství sněhu, byla srovnatelná zima podle meteorologů, naposledy před sedmi lety.

autor: dap
Spustit audio