Města v Ústeckém kraji trápí prach. V Děčíně se s ním rozhodli bojovat vysazováním stromů

29. leden 2014

O dřevěných oranžových bednách, které se objevily v centru Děčína, si nejdříve lidé mysleli, že jsou to kádě na vánoční kapry. Když ale zjistili, že mezi nimi budou na chodnících kličkovat celoročně, začali dávat najevo nespokojenost. Jde totiž o kontejnery, ve kterých porostou stromy.

Vedení města se ale kritice brání, že stromy by měly chránit obyvatele před prachem v ovzduší, na který se nabalují zdraví škodlivé těžké kovy. Děčín je totiž druhým městem v Ústeckém kraji hned za Mostem, kde byly v minulém roce limity prachu překročeny nejčastěji.

Výsadba stromů stála šest milionů korun, většinu peněž město získalo od ministerstva životního prostředí. Veliké oranžové zahradnické kontejnery ušetřily peníze, které by stálo zakopávání stromů na ulicích, kde se křižují sítě vody nebo třeba elektřiny.

Lidé ale říkají, že listnaté stromy jsou v zimě, kdy se dýchá nejhůře, stejně k ničemu.

„To je sice pravda, kdybychom tam ale dali jehličnaté stromy, tak ty neabsorbují prach,“ vysvětluje radní za Volbu pro město Valdemar Grešík.

Na chodnících bude všude tolik místa, aby se tam vyhnuly bez problémů dva kočárky. Nejdůležitější je podle něho ochránit obyvatele před prachem, smogem a exhalacemi.

Že situace v Děčíně není nijak zvlášť příznivá nezastírá ani Helena Plachá z Ústeckého hydrometeorologického ústavu: „Dostává se přes povolenou koncentraci – v loňském roce byla koncentrace prachu překročena 40krát. Je mezi těmi horšími městy, hůř je ale na tom třeba Most.“

Nejvíc prachu se do ovzduší dostává z průmyslu, dopravy a topením. Prach se pak stále víří a zeleň je dobrý způsob, jak ho zachytávat. Ještě lepší než stromy jsou podle Heleny Plaché velké travnaté plochy.

autor: Iva Zítková
Spustit audio