Město Děčín zvoní pomocí automatu

19. březen 2017

Jeřáb musel vyzvednout do kostela Povýšení sv. Kříže v Děčíně tři zrestaurované zvony a jeden nový. Ten si objednal magistrát, a proto se jmenuje Město Děčín. Rozezněl se jako první v tomto týdnu.

Tři zvony nechalo město loni v létě z věží kostela sejmout, protože jejich zavěšení bylo ve velmi špatném stavu. Už několik let nesměly vůbec zvonit, drolila se totiž klenba okolo průchodu lanovodu.

Kostel Povýšení sv. Kříže měl tři zvony. Malý pochází z 18. století a jmenuje se Valentin Lišak, Pernerův zvon je z roku 1850 a třetí zvon z 15. až 16. století. Jeho výrobce se nepodařilo dohledat. O nutné očistění a zrestaurování zvonů se postaral zvonař Petr Rudolf Manoušek.

Instalace zvonů do děčínského kostela

Nejmenší zvon zavěsil horolezec, s velkými si poradila těžká technika a ten bez jména by měl viset v zahradě Děčínského zámku a zvonit by na něj mohli návštěvníci. Do kostela se už vrátit nemůže kvůli zvukovému nesouladu s ostatními zvony.

Všechny zvony v kostele Povýšení sv. Kříže jsou nepůvodní. Ty, co tam visely od počátku, zrekvírovali a přetavili na vojenské zbraně. Po válce bylo potřeba nějaké zvony do kostela sehnat, a tak se posbíraly z různých farností a dokonce i ze hřbitova zvonů v Hamburku.

Nejnovější zvon Město Děčín bude zvonit pomocí automatu, ostatní by měly být zavěšené s lany a zvonit by se na ně mělo ručně.

Jeřáb musel vyzvednout zrestaurované zvony
autor: dap
Spustit audio