Město Most chce motivovat žáky, aby začali studovat technické obory

26. srpen 2016

Přemýšlíte nad tím, co budete studovat po dokončení základní školy? Firmy na Mostecku už dlouho hledají technicky vzdělané pracovníky. Většina dětí, které tam ale dokončí základní školu, dál studuje humanitní směry. Po jejich vystudování pak končí na úřadech práce jako nezaměstnaní. Město i průmyslové podniky proto děti lákají ke studiu na technicky zaměřených školách.

Nejvíc lidí bez práce je už několik let na Mostecku. Místní úřad práce přesto nabízí desítky pracovních míst vyžadujících vyučení nebo maturitu v technickém oboru. Žáci základních škol ale technické obory studovat nechtějí. Průmyslové podniky proto přichází přímo do základních škol.

„Chceme těm děckám, ale hlavně jejich rodičům, odkrýt to poznání, že průmysl dneska není sprosté slovo. Průmysl v našich podmínkách není nic, co je špinavého, nečistého, fyzicky náročného, čemu je třeba se vyhnout,“ říká Michal Sviták ze společnosti, která na Mostecku vyrábí kapalinové filtry.

Rodiče dětí často slyší na výhody

Podle ředitelky 14. Základní školy v Mostě Jany Klanicové musí zaměstnavatelé dětem i rodičům vysvětlit, jaké výhody má studium technických oborů.

„Máme pro vaše děti tyto bonusy a takovou jistotu práce jim poskytujeme... A na to víc než polovina rodičů slyší. Nechtějí pro své děti tu nejjednodušší cestu, ale cestu perspektivy,“ vysvětluje Klanicová.

Čtěte také

Žáci základních škol mohou od září najít vztah k technice prostřednictvím hraček. Každá z mosteckých základních škol dostala 300 tisíc korun od Ústeckého kraje na jejich nákup.

„Kantoři, kteří se technickému vzdělávání u nás na škole věnují, dostali katalog a z toho si vybírali, co by se našim dětem líbilo, co by se nám hodilo,“ doplňuje Jana Klanicová.

Pomáhají i soukromí podnikatelé

Určitě znáte ze školy předmět, který se jmenuje dílny. Vyrábí se v něm třeba dřevěné předměty. V mosteckých školách ale materiál pro výuku dílen chybí. Proto Most vyzval podnikatele a firmy, ať ho místním školám darují.

„Ozvali se nám soukromí podnikatelé i investoři. Darují jak materiál, tak finanční prostředky některé ze škol, která je bude moci využít jen za účelem polytechnického vzdělávání, nákupu materiálu do dílen apod.,“ pochvaluje si mluvčí města Mostu Alena Sedláčková.

Během následujících tří let chtějí nadnárodní společnosti u Mostu postavit další dvě výrobní haly. Potřebovat budou zhruba 150 zaměstnanců. Studenti druhých ročníků technických oborů tak už dnes mohou mít jistotu zaměstnání. Na rozdíl od těch, kteří budou za tři roky maturovat například na gymnáziu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio