Město Ústí nad Labem chce koupit ruiny v Předlicích, Vrbenského lázně i sousední sportovní halu

2. březen 2017

V ulici Na Nivách v ústeckých Předlicích ještě v polovině 90. let minulého století bydleli lidé. Teď jsou domy prázdné, vybydlené a s hromadami odpadků, které občas hoří. Město Ústí nad Labem chce zdevastované domy od majitele koupit. Stejně tak jedná o koupi Vrbenského lázní na Střekově a sousední sportovní haly, aby se z ní také nestala ruina. Je možné, že už začátkem dubna budou zastupitelé rozhodovat o koupi všech těchto objektů.

Majitel domů v Předlicích loni na podzim nabídl městu za 3 miliony korun. Zastupitelé ale pověřili nezařazeného náměstka primátorky Pavla Dufka vyjednávat o ceně nanejvýš 400 tisíc. To je totiž cena, za kterou rodiče majitele domy v roce 2003 od města koupili. Náměstek Dufek říká, že se dohodnout podařilo, právní zástupkyně majitele Jana Davida Horskyho nechtěl záležitost komentovat.

Jde celkem o 18 domů. Na 12 z nich je zástavní právo – jsou ve velmi špatném stavu a nezbývá, než je strhnout. Proto ještě město nechává zpracovat odhad nákladů na demolice.

Zastupitelé by měli mít nastíněny i možnosti dalšího využití pozemků. Náměstek Dufek by v této oblasti rád zachoval bydlení, architekt připravil studii s rozvržením, kde by jaké domy mohly být. Otázkou ale zůstává, zda domy postaví město nebo developer.

Zdevastované jsou i Vrbenského lázně na Střekově. Obvod na jejich koupi dostal od města peníze, ale tu se zatím dojednat nepodařilo. Prakticky rok byl totiž Střekov bez řádné rady a zčásti i bez starosty. To už od minulého týdne neplatí.

03234231.jpeg

Do věci se vložilo vedení města, protože vše souvisí i se sousední sportovní halou TJ Slavoj Severotuk. Ta halu loni v pololetí zavřela, protože neměla na provoz a podle předsedy Karla Seiberta ji za 6 milionů korun nabídla městu.

Začalo se vyjednávat, aby hala nedopadla stejně jako sousední Vrbenského lázně, které jsou zdevastované, pohybují se tam bezdomovci a narkomani a je tam také odpad. V tomto případě vlastník a město jednají o ceně 2 milionů korun.

Podle náměstka primátorky Pavla Dufka jsou jednání na dobré cestě – u haly město nechá udělat znalecký posudek na cenu a u bývalých lázní statický posudek.

Podle Evy Outlé, nové starostky střekovského obvodu z PRO! Ústí, stojí za to Vrbenského lázně zachovat. Odkazuje se na posudek statika ze září 2015, podle kterého objekt není tak nebezpečný, aby ho bylo nutné zbourat.

Pokud se městu podaří Vrbenského lázně a sportovní halu koupit, měly by v budoucnosti sloužit veřejnosti. Náměstek Dufek mluví o propojení budoucnosti obou objektů – ať už se zbourají nebo opraví. Důležité je pozvednutí celé oblasti. V současnosti jsou v ulici jen ubytovny a ruiny s odpadem.

O budoucnosti všech objektů by zastupitelé mohli jednat už 5. dubna.

autor: hau
Spustit audio