Město Ústí nad Labem nechá z územního plánu vymazat systém tunelů a mostů

25. duben 2012

Z územního plánu města Ústí nad Labem zmizí kritizovaný systém tunelů a mostů. Tak to v prosinci schválili zastupitelé. Náhradní dopravní řešení ale vedení města nemá. K návrhu první změny územního plánu můžou lidé ode 25. dubna dávat své připomínky.

Zastupitelé se dohodli, že tunely z územního plánu zmizí do konce června 2013. Pořízení změny územního plánu kvůli legislativním lhůtám, projednávání s veřejností apod., přitom trvá zhruba jeden rok. Od loňského prosince dosud nikdo žádný nový návrh na odlehčení dopravy v centru Ústí nad Labem nevytvořil – proto půjde jen o vymazání tunelů a mostů.

Novým dopravním řešením se měla zabývat pracovní skupina. Ta se ale sešla jen jednou. Byli v ní lidé různých profesí - politici, zástupci občanských iniciativ a také inženýři, kteří systém tunelů vymysleli a obhajovali – při prvním setkání si pouze vyjasňovali názory. V půlce března pak byl odvolán náměstek za ODS Jan Řeřicha, který ji vedl. Od té doby už se pracovní skupina nesešla.

Podle radního za ČSSD Pavla Dlouhého a zároveň předsedy komise pro územní plán jde teď tedy hlavně o to splnit slib. To znamená smazat tunely a následně případně vymyslet něco jiného.

Pracovní skupina by se teď měla zaměřit na takzvaný generel dopravy. Na něm už několik let pracuje odbor dopravy. Veřejnosti ho předloží v květnu - zabývá se většími detaily než územní plán.

Podle člena komise pro územní plán a zastupitele za KSČM Pavla Vodseďálka by definitivní verze řešení dopravy v centru města měla být do územního plánu zapracovaná v roce 2015 - samozřejmě po předchozím projednání s veřejností.

Lidé teď tedy mají možnost připomínkovat vymazání tunelů a mostů, a to do 24. května. Následovat by mělo veřejné projednávání, vypořádání připomínek a schválení zastupitelstvem.

autor: hau
Spustit audio