Městům na severu Čech chybějí strážníci městské policie. Noví často po krátké době odcházejí

8. prosinec 2016

Městské policii v Mostě i v Jirkově na Chomutovsku chybějí strážníci. Zájemci projdou náročnými testy a radnice pak zaplatí několik desítek tisíc korun za jejich výcvik. Někteří z nich ale po několika měsících od městské policie přesto odcházejí. Uchazečů o práci strážníka je navíc málo i na Mostecku, kde je přitom jedna z nejvyšších nezaměstnaností ve státě.

„40 kliků, 50 sedů lehů. 4 kilometrů běhu, 10 bazénů plavání a 4 kilometry na rotopedu se střídavou zátěží,“ popisuje strážník městské policie v Mostě Nikita Mirošnikov náročnost fyzických testů během výcviku.

Právě fyzické a psychické testy jsou často překážkou k získání uniformy, doplňuje mluvčí strážníků Ilona Kozlová: „V dnešní době je velký problém, když se k nám přihlásí lidi, tak spousta jich odpadne při fyzické přípravě. Další věc jsou psychotesty, zdravotní prověrka, maturita…“

Když už ale zájemce o práci strážníka projde náročným výcvikem, za který radnice platí několik desítek tisíc korun, vydrží u městské policie několik měsíců, nejčastěji jeden rok.

„Většinou jsou tady tak rok, do roka, než se rozhodnou, rozkoukávají se…“ konstatuje Ilona Kozlová z městské policie v Mostě, kde pro příští rok hledají hned několik nových strážníků.

Kliky, sedy-lehy nebo kilometrový běh. I to musejí absolvovat uchazeči o práci strážníků u městské policie

Problém s odcházejícími strážníky mají i v Jirkově

Ve 20 kilometrů vzdáleném Jirkově na Chomutovsku také řeší problémy s odchodem nových strážníků. Peníze, které radnice zaplatí za jejich výcvik, jsou nevymahatelné.

„V poslední době to bylo ve dvou případech, kdy jsme proškolili člověka, aby měl osvědčení na městskou policii a po půl roce až tři čtvrtě roce odešel. Co se týče toho výcviku pro strážníka, tak tam to vymáhat nemůžeme, protože to je povinnost pro výkon té práce,“ vysvětluje starosta města z ČSSD Radek Štejnar.

Mzdu strážníka tvoří tabulkový plat, délka praxe a počet služeb. Protože se často stává, že strážníci odcházejí k městským policiím do sousedních měst, snaží se radnice přicházet se zaměstnaneckými benefity. Uvažují o nich i v Jirkově.

„Určité benefity se dají udělat ‒ náborové příspěvky, stravenky, popřípadě možnost třeba zaplacení lázní a další věci,“ uvedl případ starosta Jirkova Radek Štejnar, kde chybí do plného počtu dva strážníci.

Ani v Mostě není o práci strážníka zájem

Strážník městské policie při kontrole

V Mostě, kde je trvale nejvyšší nezaměstnanost, by se dalo čekat, že bude zájemců o práci strážníka dost. Opak je ale pravdou.

„Není o to takový zájem, jaký bychom si představovali. Domníváme se, že je to i tou problematikou, se kterou se tu potýkáme ‒ s problematikou vyloučených lokalit,“ doplňuje mluvčí městské policie Ilona Kozlová.

V Chomutově městská policie letos přijala šest strážníků, dva z nich tam přestoupili z okolních měst.

autor: Jan Beneš
Spustit audio