MHD v Mostě a Litvínově využívá jen necelá pětina obyvatel, ukázal dopravní průzkum

10. únor 2017

Pouhých 17 % obyvatel Mostu a Litvínova využívá při svých cestách do práce městskou hromadnou dopravu. Mnohem víc lidí chodí pěšky a nejvíce lidí jezdí svým autem. Vyplývá to z dopravního průzkumu, který obě města zadala. Trend chce Most zvrátit a motivovat lidi k tomu, aby více využívali tramvaje a autobusy.

„Jezdím vlastním autem, protože cestou odvážím děti do školy,“ vysvětluje Sofie Rucká z Litvínova, proč nevyužívá k cestě do práce městskou hromadnou dopravu. Každý den dojíždí z Litvínova do Mostu. Místo auta by tedy mohla využít tramvaj, která jezdí v krátkých intervalech mezi oběma městy. Časově se jí to ale nevyplatí. „Autem je to cca 15 minut, s MHD je to 45 minut.“

Výsledky průzkumu ukázaly, že autem jezdí do práce většina lidí na Mostecku. Konkrétně v Mostě využívá městské hromadné dopravy méně než pětina lidí. „Do zaměstnání lidé cestují bohužel individuální dopravou. MHD využívají zhruba v 17 %, je to málo,“ konstatuje Vojtěch Brzoň, vedoucí odboru správních činností magistrátu v Mostě.

Upřednostňování individuální dopravy na úkor MHD vede ke zhoršení kvality ovzduší

S tím, že většina obyvatel Mostu do práce dojíždí svým autem, souvisí i kvalita ovzduší ve městě. Průměrné stáří vozového parku Mostečanů je 11 let. To vede k úvahám, jak snížit dopravu v nejfrekventovanějších částech města.

Vytvoření nízkoemisních zón podle Vojtěcha Brzoně je sice jedno z možných řešení, ale ne v dohledné době: „Nechceme předbíhat a vůbec nechceme konkretizovat jednotlivá opatření. Je to jedna z otázek, ale pro město Most to asi není to pravé opatření.“

Průzkum, kterého se zúčastnilo více než dva a půl tisíce lidí z Mostu a Litvínova mimo jiné odhalil, že téměř polovina mosteckých domácností disponuje jedním autem, necelá čtvrtina vlastní dva automobily a zhruba stejný počet naopak nemá vozidlo žádné.

Proč vlastně Most a Litvínov průzkum loni na podzim zahájil? „Je to v rámci strategického dokumentu, který jsme povinni vytvořit, abychom v budoucnu mohli čerpat evropské peníze,“ vysvětluje primátor Mostu za hnutí Severočeši Most Jan Paparega.

A ještě jedna perlička z průzkumu. Mostečané ze všech cest, které za den podniknou, prý nejčastěji chodí domů. Odpověděla tak téměř polovina respondentů průzkumu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio