Ministr pro lidská práva navštívil Most. Kvůli nezaměstnanosti a problémům sociálně slabých

25. leden 2017

Situaci lidí bez práce závislých na sociálních dávkách by měla zlepšit úprava některých zákonů. V Mostě to v úterý 24. ledna řekl ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jan Chvojka z ČSSD. Jde konkrétně o zákony o sociálním bydlení, sociálním podnikání a zákon o insolvenci. Podle ministra je třeba, aby poslanci novely těchto zákonů schválili co nejdříve.

Ministr pro lidská práva z ČSSD Jan Chvojka navštívil v doprovodu zástupců města, neziskových organizací a městské policie problematickou čtvrť tzv. Stovek. Po prohlídce problematické části města, ministr Chvojka řekl, že lidem bez práce, závislým na sociálních dávkách, by mohla pomoci novelizace tří zákonů. Tím prvním je zákon o insolvenci.

„Chceme rozvolnit institut oddlužení, který dnes dostane jen tehdy, když za dobu 5 let splatíte minimálně 30 % dluhů. Chceme to rozvolnit tak, že i po dobu 7 let můžete splácet a nebude tam pevná částka, kterou musíte splatit, ale musíte dokázat, že se snažíte. Bude tam kontrola toho, jestli to neobcházíte nebo to nezneužíváte,“ vysvětlil ministr.

Čtěte také

Poslanci by měli podle něj co nejdříve schválit i novelu zákona o sociálním bydlení. „Mělo by to být dostupné bydlení nejen pro ty na sociálním dně, ale i pro matky samoživitelky. Pomoci by mělo i seniorům, kteří přijdou o partnera a nemohou si dovolit bydlet ve stávajícím bytě. Nebo ženám, které byly obětí domácího násilí,“ vypočítává Chvojka.

Do třetice by lidem, kteří nemohou najít práci, měla pomoci novela zákona o sociálním podnikání. „Tyto podniky by zaměstnávaly jak sociálně vyloučené osoby, tak zdravotně postižené. Za to, že by je podnikatelé zaměstnávali, by dostávali určité výhody, například slevu na dani,“ doplňuje ministr pro lidská práva Jan Chvojka.

Ministr ale nedokázal říct, kdy novely zákonů vejdou v platnost. Pokud je mají schvalovat ještě současní poslanci tak, aby změny zákonů začaly platit v příštím roce, musí se do sněmovny dostat nejpozději v březnu. Pokud se tak nestane, hrozí odsunutí projednávání třeba až na příští rok, a tím se podstatně oddálí i jejich platnost.

autor: Jan Beneš
Spustit audio