Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji atakuje 14 procent

8. březen 2012

V Ústeckém kraji je už bez práce přes šedesát tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti je tak stejná jako před rokem. Skončily tak naděje, které vzbuzovaly uplynulé měsíce, že se situace na trhu práce sice mírně, ale přece jen zlepšuje.

Podle údajů, které zveřejnil ústecký krajský úřad práce tak míra nezaměstnanosti dosáhla už 13,9 procenta. Někteří lidé se tak snaží najít práci alespoň v sousedním Sasku. Jedním z nich je i pan Josef, se kterým si povídala redaktorka Českého rozhlasu Sever Dagmar Cestrová.

O panu Josefovi jeho známí říkají, že je fachman. Od počítačů po ledacos. Přesto přišel o práci a zatím ji hledá marně. Proč, to je podle něj docela jednoznačné: „Je mi před padesát a všude mi říkali, že už jsem starý.“

Zkušeností má přitom hodně. Do dotazníku, co může vykonávat napsal, že všechno v oboru elektro od slaboproudu po silnoproud. I když je ze severu Čech, naposledy pracoval pro energetickou firmu, která působí v Praze.

Podle něj ani tak nejde o zkušenosti a spolehlivost, které může nabídnout, jako o to že za ně samozřejmě chce vyšší plat. Když zaměstnavatel vezme někoho třeba ze školy, může mu nabídnout o třetinu méně.

Poslední jiskřičkou naděje je pro něj práce v Německu. Je ochoten denně dojíždět přes hranice, jen aby měl práci. Už se přihlásil i na školení, které organizují některé německé úřady práce jako například ten v Pirně. To mu umožní zaregistrovat se tam jako nezaměstnaný.

Pan Josef je nezaměstnaný od ledna. Práci se pokouší najít od srpna a jak říká každý neúspěch mu ukrojil kousek z naděje, že se něco podaří najít. Teď ale věří tomu, že v sousedním Sasku je přece jen trochu jiná atmosféra. Někteří tamější zaměstnavatelé se už přesvědčili, že Češi mají zlaté ručičky a cení si víc zkušeností svých zaměstnanců než je obvyklé v Čechách.

Práci v sousedním Sasku nebo i Polsku hledají i nezaměstnaní z Libereckého kraje. Tam je situace o něco lepší - míra nezaměstnanosti je deset procent a práci si hledá přes dvacet tři tisíc lidí. Rychleji než v Ústeckém kraji tady přibývají nová pracovní místa.

autor: ces
Spustit audio