Místa k přecházení v Mostě: na rozdíl od přechodů pro chodce na nich nemají pěší přednost

20. leden 2017

Čtyři místa k přecházení vozovky nechal vybudovat magistrát v Mostě. Nejde o přechody pro chodce s tradiční zebrou. Řidiče na přecházející chodce upozorňuje jen dvojice dopravních značek a chodec na nich při přecházení silnice nemá přednost. Podle dopravního experta přináší toto opatření spíš komplikace.

„No, vnímám to tak, že bych si měla dát jako řidič na ty chodce pozor a pustit je. Jestli to tak není, tak to rozhodně není bezpečné,“ myslí si Bohuslava Beranová z Mostu.

Před domem v ulici Jana Zajíce, kde bydlí, nechal Most jedno z míst pro přecházení vybudovat. Na vozovce není vodorovné značení, jen chodník má v tomto místě snížený obrubník. Řidiče upozorňuje značka „Pozor nebezpečí“ doplněná o tabulku se symbolem chodce.

„Místo musí mít stejné parametry jako přechod pro chodce s tím, že nasvětlení, šířka, dopravní značení. Nemusí tam ale být umístěné vodorovné dopravní značení,“ doplňuje Vojtěch Brzoň z mosteckého magistrátu.

Přechod pro chodce a místo pro přecházení nejsou totéž!

U klasického přechodu pro chodce pěší předpokládají, že řidič zpomalí a umožní jim vozovku přejít. Stejně tak řidiči většinou u zebry zpomalují. Tady, u místa pro přecházení, to ale neplatí.

„Jsem přesvědčen, že to působí komplikace. Je to zejména nebezpečné pro chodce, protože chodci si pletou přechod pro chodce a místo pro přecházení. Na přechodu pro chodce je řidič povinen umožnit bezpečné přejití, nesmí ohrozit chodce, který jde na druhý chodník. Kdežto u toho místa pro přecházení to neplatí. Platí stejná pravidla, jako kdyby přecházel přes běžnou komunikaci,“ kritizuje toto řešení dopravní expert z BESIP Jan Pechout.

Nabízí se proto otázka, k čemu místa pro přecházení stavět. Chodec, který je využije, je ve stejném ohrožení, jako kdyby přecházel vozovku kdekoli jinde. V Mostě jsou místa k přecházení v ulicích Jana Zajíce, Josefa Suka, Tvrzova a nově v Pražské ulici, která je zároveň obchvatem města. Právě tam se v poslední době staly dvě nehody, při kterých auto smetlo přebíhajícího chodce.

Město tam chtělo vybudovat přechod pro chodce. „Není tam, protože to byl požadavek krajského ředitelství dopravní policie,“ vysvětluje Vojtěch Brzoň z mosteckého magistrátu.

Na obchvatu je totiž povolená 70kilometrová rychlost. Přechod pro chodce by nutil řidiče rychle brzdit a zastavit. Bezpečnější se proto zdá vybudování místa pro přecházení. Řidiči i chodci si ale na takových místech musí dát velký pozor.

autor: Jan Beneš
Spustit audio