Místo léků na vysoký tlak si vybral extrémně těžké cyklistické závody

8. červen 2017

Aleš Zavoral z Roudnice nad Labem ještě před pár lety vůbec nesportoval. Nejvíc času věnoval práci a výsledkem jeho životního stylu byla diagnóza: vysoký krevní tlak. Nemoc se ale rozhodl řešit jinak než užíváním léků. Začal pravidelně sportovat. Dnes se v Irsku účastní dva a půl tisíce kilometrů dlouhého závodu na kole kolem celého ostrova.

„Já jsem v permanentní přípravě na nějaký závod, protože rád závodím a to mě motivuje se neustále připravovat, není den, kdybych před sebou neměla nějaký závod,“ vypráví Aleš Zavoral. „Od dětství jsem sportoval, závodně se věnoval veslování, běhání, zhruba do osmnácti let. S vysokou školou pak ale veškerý sport zmizel z mého života,“ dodává.

„Je vědecky dokázáno, že jestliže se pacient začne více pohybovat ve správné míře a intenzitě, tak dochází k poklesu krevního tlaku,“ potvrzuje MUDr. Pavel Neckář, primář z Oddělení sportovní medicíny ústecké Masarykovy nemocnice, že sport je nejen dobrá prevence, ale mnohdy i řešení zdravotního problému. „Někteří pacienti pak nepotřebují léky, které jsou často brzy naordinovány praktickým lékařem,“ doplňuje.

Podle zkušeností Pavla Neckáře je důležitá opatrnost. Člověk může mít skryté nemoci, o kterých neví, a proto je základem konzultace s lékařem.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio