Mládě orangutana bornejského v ústecké zoo uhynulo

14. únor 2017

Necelé dva měsíce se lidé v ústecké zoologické zahradě radovali z mláděte orangutana bornejského, které se narodilo 14. prosince 2016 samici Ňunince a samci Ňuňákovi. V sobotu 11. února 2017 mládě uhynulo.

Celou dobu probíhalodchov standardně, ale v sobotu bylo návštěvníky zoo hlášeno, že je mládě malátné a že se ani samo matky nedrží. Chovatelé okamžitě provedli vizuální kontrolu, poté pavilon uzavřeli, samici oddělili do zázemí a mládě se jim podařilo vyndat ven. Byl okamžitě přivolán veterinární lékař, ale bohužel konstatoval, že je mládě už mrtvé.

Na první pohled nebyly vidět žádné známky poranění či jiný problém, který by k úhynu vedl, proto bylo mládě posláno na pitvu do Státního veterinárního ústavu. Bude trvat několik dní, než přijdou výsledky a závěry pitvy.

Neúspěch mrzí o to víc, že každé mládě orangutanů je velice cenné, navíc v případě ústecké zoo oba rodiče pocházejí z volné přírody. Jejich potomci jsou proto geneticky cenní pro evropskou populaci orangutanů bornejských chovaných v lidské péči.

autor: ZOO Ústí nad Labem
Spustit audio